Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Trimbos en Achmea gaan ziekteverzuim met e-health te lijf

Mario Gibbels
Het Trimbos-instituut en Achmea starten een project om de verzuimduur bij werknemers met psychische klachten te verkorten met behulp van e-health.
Trimbos en Achmea gaan ziekteverzuim met e-health te lijf

Het Trimbos-instituut heeft Return@Work ontwikkeld, een e-health programma dat zowel de verzuimende werknemer, de bedrijfsarts als de casemanager gebruiken in het reïntegratieproces.

Nieuwe toepassing

Volgens het Trimbos-instituut is dit een nieuwe toepassing van e-health, dat al eerder effectief bleek tegen psychische klachten en verslaving. “De combinatie van psychische en lichamelijke klachten, waar een kwart van de werknemers met langdurig verzuim mee te maken heeft, krijgt in het bijzonder aandacht in Return@Work.”

Gevolgen verzuim

Langdurig verzuim zorgt doorgaans voor hoge kosten en een hoge belasting voor de werknemer. De kosten van verzuim wegens psychische aandoeningen in Nederland worden geschat op 2 miljard euro per jaar. Psychische klachten, zoals depressie, angst en spanningsklachten, hebben een groot aandeel in langdurig verzuim.

Wat doet Return@Work?

Return@Work biedt de werknemer online een zelfhulpprogramma waarin hij gemotiveerd wordt om het werk weer (gedeeltelijk) op te pakken. De bedrijfsarts ontvangt vanuit Return@Work adviezen om de werknemer beter te kunnen begeleiden. De casemanager ontvangt adviezen om het proces te begeleiden.

Onderzoek

Psychiater en bijzonder hoogleraar Christina van der Feltz-Cornelis gaat samen met het Trimbos-instituut, de Universiteit van Tilburg en het VU Medisch Centrum in Amsterdam onderzoeken of Return@Work een effectief middel is om de verzuimduur te verkorten. In samenwerking met arbodienstverlener Achmea Vitale worden ruim 300 werknemers geworven. De helft van de werknemers krijgt het Return@Work-programma aangeboden. De andere helft krijgt de gebruikelijke verzuimbegeleiding.

Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw en ACHMEA. De resultaten van het onderzoek worden begin 2014 verwacht. (Bron: Trimbos)

Lees ook:

NPCF: Ontwikkeling e-health gaat te traag

E-health bevindt zich nog in eerste fase van ontwikkeling

ICTzorg Magazine

Meer weten?
Word nu abonnee van ICTzorg.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.