Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

TweeSteden ziekenhuis weigert verzekerden Achmea

Annelies Vermeulen
Het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk behandelt dit jaar geen patiënten meer die verzekerd zijn bij Achmea. Het budget voor die verzekeraar is sinds vorige week op, zo liet een woordvoerster van het ziekenhuis weten. Alleen mensen die bij de spoedeisende hulp aankloppen en patiënten die al stonden ingepland, worden nog geholpen.
TweeSteden ziekenhuis weigert verzekerden Achmea

Het TweeSteden Ziekenhuis en Achmea zijn in overleg over een oplossing van het probleem, zo laat het ziekenhuis weten.

Extra kosten

Verzekeraars en ziekenhuizen spreken met elkaar af hoeveel behandelingen er worden vergoed. Nu dat aantal is bereikt, wil het TweeSteden ziekenhuis niet opdraaien voor de extra kosten. Achmea wil niet meer budget toekennen. “We spreken in Nederland met elkaar af dat zorgkosten niet te veel mogen groeien”, zegt de woordvoerster. “Dan moeten we ons daar ook aan houden.”

TweeSteden

Het TweeSteden heeft al een aantal patiënten geweigerd. Voor hen was wel plaats, maar ze worden pas in het nieuwe jaar behandeld. Ook Achmea heeft al een aantal telefoontjes gehad van verontruste klanten. Die zijn doorverwezen naar een ander ziekenhuis in de regio. Het ziekenhuis heeft in november gewaarschuwd dat het einde van het budget in zicht was.

Geen contact

De woordvoerder van Achmea reageert verontwaardigd: “Zo werkt het natuurlijk niet. Wij horen dit ook maar uit de krant. Terwijl we een contract met elkaar hebben afgesloten wat het ziekenhuis hoort na te komen.” De woordvoerder zegt dat Achmea de hele maandag is bezig geweest om contact te krijgen met het TweeSteden Ziekenhuis om erachter te komen over hoeveel patienten het gaat. Uiteindelijk is dat aan het eind van de dag gelukt en, zo zegt ze: “Wij mogen dinsdagochtend in Tilburg komen praten.” (Zorgvisie-Annelies Vermeulen/Carina van Aartsen)

Lees ook:

TweeSteden en St. Elisabeth willen fuseren

TweeSteden ziekenhuis wil van vrijwilligsters af

Achmea stopt vergoeding robotchirurgie

15 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De verzekeraars knijpen de ziekenhuizen en zorgverleners stuctureel beetje bij beetje uit, dan vind ik zo n tegenactie erg goed. Dus verzekerden van Achmea in het werkgebied van dit ziekenhuis u kunt uw polis nog oversluiten naar een andere verzekeraar…

 3. Geen geld, geen zorg.
  Zo simpel is het.
  Zouden meer dokters, vooral specialisten moeten doen, huisartsen hebben het al beter begrepen!
  Geen benzine aan de pomp, geen rijdende auto’s meer..
  Zalig die marktwerking, binnenkort naar de ZBC, wordt het vast veel beter….

 4. @J.E.: Je kunt niet stellen dat er “geen marktwerking” is, en het vervolgens hebben over “zorg inkopen”. Inkopen=markt. Als zieke mensen omwille van financieel gekluns worden weggestuurd dan deugt de huidige werkwijze voor geen meter. Was er ooit niet iets zoals de docters-eed?Reageer nou nog eens en wees het dan iig met mij eens dat Nederland op dit moment kampioen is in het stom regelen van maarschappelijke voorzieningen. Dit moet anders.

 5. Niemand is heilig, maar verzekeraars kunnen ook stuitend zijn. Dat er bij het ziekenhuis niemand te bereiken is, dat geloof je toch niet ? Ook het ziekenhuis kan trouwens beter monitoren, in november waarschuwen dat in december het budget op is? Dan open je toch een hotline? Er zal van beide kanten een forse bureaucratie kunnen zijn. EN: volgend jaar wordt het gegarandeerd erger. Van een psychiater hoor ik dat hij, al 10 jaar zelfstandig full-time werkend, van Menzis een beperkt budget krijgt, onvoldoende om de zorg van 2011 te continueren. Overlegpogingen: 0,0 reactie.
  Er komt een hoop ellende aan en tegen de verkiezingen zal wel weer de kraan open worden gedraaid net als bij kok III en niemand weet waar dat geld is gebleven

 6. a) er is geen marktwerking in de zorg. De bepaling van het pakket, de financiering en de toe- en uittreding vinden plaatst door of vanwege de staat. De helft van de gelden komen uit belastingheffing. Op zich accepteert de staat al nauwelijks concurrentie op het gebied van financier, daar winst nog steeds niet mogelijk is. Er is zo goed als geen private inkomensstroom, dus is iedereen van de staat afhankelijk, hetgeen de facto een centraal geleide economie oplevert. Daarnaast kiest de patiënt nauwelijks op kwaliteit. Als dat al kan, hetgeen b.v. bij huisartsengeneeskunde niet mogelijk is. (Je zal maar toevallig in het dorp wonen van die onkundige prutser die al twee keer te laat kanker gediagnosticeerd heeft).
  b) Dit kan op de lange termijn wel eens goed uitpakken, mits andere ziekenhuis dit voorbeeld volgen. Op die manier worden verzekeraars / de staat gedwongen om een realistisch budget op te stellen en die zorg in te kopen die nodig is. Nu zijn de cijfers gelogen of onbetrouwbaar. Geen marktwerking, maar wel een goede ontwikkeling in die richting en een goede correctie op de powerplay die de zorg nu beheerst.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.