Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Uitbreiding aantal dottercentra van de baan

Het aantal ziekenhuizen dat dotterbehandelingen mag doen wordt voorlopig toch niet uitgebreid. Minister Ab Klink wilde dit mogelijk maken, maar vreest nu dat er te weinig zicht bestaat op de kwaliteit van het dotteren als meer ziekenhuizen ermee beginnen. Hij volgt daarmee de wens van de Tweede Kamer.

Om goed te kunnen dotteren, moet een ziekenhuis deze behandeling minstens zeshonderd keer per jaar uitvoeren. De Kamer was bang dat de veiligheid van patiënten dit in het geding zou komen als te veel ziekenhuizen zouden gaan dotteren. Ook Klink stelt nu dat bij ziekenhuizen die de behandeling nog maar net uitvoeren, pas achteraf duidelijk wordt of ze de vereiste aantallen halen.

Meldplicht

De minister gaat nu werken aan een meldplicht voor ziekenhuizen die willen gaan dotteren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kan dan van meet af aan in de gaten houden of de kwaliteit in orde is en ook meteen ingrijpen als dit niet het geval is. Extra voorwaarde voor een nieuw dottercentrum is dat ook de patiënten te weten kunnen komen of de behandelingen in orde zijn.

Vergunning

Tot de meldplicht er is, blijft het huidige regime van kracht, waarbij ziekenhuizen een vergunning nodig hebben om te mogen dotteren. Dat zijn er nu 26, nog eens acht hebben een vergunning aangevraagd. Deze aanvragen worden nog afgehandeld. (ANP)

Lees ook:

‘Te veel dottercentra gevaarlijk voor patiënt’

Tweede dottercentrum in Nijmegen

Meer ziekenhuizen mogen gaan dotteren

1 REACTIE

  1. Het is een goede zaak dat het zo wordt gehanteerd. Aan de andere kant laat de Inspectie veel zaken liggen, zoals wat er nu is gebeurd in het West Fries Gasthuis te Hoorn en andere ziekenhuizen waar van alles voordoet op grote schaal. Hoe controleer je al deze Zorginstellingen met zo weinig personeel Minister Klink ???

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.