Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitspraak: geen extra geld voor thuiszorg

Het Rijk hoeft het zorgkantoor van Achmea niet meer geld te geven voor thuiszorg in de provincies Overijssel, Drenthe en Flevoland.

Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Achmea zegt bij haar zorgkantoren veertig miljoen euro tekort te komen. Volgens de rechter heeft Achmea niet kunnen bewijzen dat cliënten door geldgebrek niet de zorg krijgen waarop ze recht hebben. De rechtbank volgt daarmee de Nederlandse Zorgautoriteit, die de AWBZ-gelden onder de zorgkantoren verdeeld. Volgens deze instelling is er landelijk nog ruim 42 miljoen euro beschikbaar voor de AWBZ-zorg.

Patiëntenstops

Achmea eiste in kort geding meer geld van de staat, omdat steeds meer zorginstellingen patiëntenstops moesten instellen. Christine Rompa, woordvoerder van Achmea, zegt in regionaal dagblad De Stentor teleurgesteld te zijn over de uitspraak. “Achmea heeft zes van de 32 zorgkantoren in Nederland. Wij alleen al voorzien voor het eind van het jaar een wachtlijst van 22.000 mensen. We komen veertig miljoen tekort. De Nederlandse Zorgautoriteit zegt wel dat er nog 42 miljoen beschikbaar is bij andere zorgkantoren, maar dat is ons niet gebleken bij navraag. Als er herverdeeld kan worden volgens de zorgautoriteit, dan moet ze dat ook doen.”

Jaarlijkse groei

Volgens Achmea blijft het geldtekort hoe dan ook een probleem. De vraag naar zorg groeit jaarlijks met ruim vier procent, onder meer als gevolg van de vergrijzing. De vergoeding van het Rijk groeit veel minder hard.

Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verklaart het jammer te vinden dat de rechter voorbij gaat aan de praktische problemen in de thuiszorg en andere via de AWBZ gefinancierde zorg. Met de uitspraak van de rechter zijn de problemen niet ineens van tafel volgens ZN. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Links

Achmea naar rechter voor extra geld

Achmea overschrijdt AWBZ-budget

Achmea wil af van budgettair kader zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.