Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Uitstel fusie Amerpoort en Sherpa

De bestuurlijke fusie van Amerpoort en Sherpa, die gepland stond voor begin januari, is verplaatst voor onbepaalde tijd. Een persvoorlichter van Amerpoort geeft complicaties bij een samenwerkingsproject en de financiële gevolgen van de invoering van de zzp's als reden voor het uitstel. Sherpa bevestigt dit.

‘Juridisch lastig’

De communicatiemanager van Sherpa meldt wel dat het nog moeilijk blijkt een overeenstemming te bereiken over de toekomstige fusie. “Maar de samenwerking is niet voorbij, natuurlijk. Wij werken bijvoorbeeld samen aan de nieuwbouw op het terrein. De fusie is juridisch ook lastig, met twee van die zorgkolossen, maar de NMa heeft de plannen wel al goedgekeurd.”

Parkwijk de Zandheuvel

Het samenwerkingsproject van Amerpoort en Sherpa heet Parkwijk de Zandheuvel: het plan om van beide instellingen om één terrein te maken van de zorglocaties die nu nog gescheiden worden door de Zandheuvelweg tussen Baarn en Hilversum. Een voortdurende discussie met de gemeente Baarn gaat momenteel over de beschermde das op het terrein en over mogelijke geluidsoverlast van een naburige snelweg.

Omgekeerde integratie

Parkwijk De Zandheuvel zou oorspronkelijk ook ruimte bieden voor de vrije verhuur en verkoop. Als ‘gewone mensen’ in de parkwijk wonen, is dat goed voor de zogeheten omgekeerde integratie van verstandelijk gehandicapten en voor het budget, volgens Amerpoort en Sherpa. De gemeente Baarn heeft echter bepaald dat het terrein een zorgbestemming heeft en het plan staat momenteel nog in de ijskast. Men werkt samen aan een nieuw bestemmingsplan. In de tussentijd bracht Sherpa een samenvatting van een rapport naar buiten over knelpunten in de bedrijfsvoering, maar dit is volgens communicatiemanager Mickey Scherer totaal geen reden voor het uistel van de fusie.

Kritisch rapport

Het rapport is opgesteld door organisatieadviseur en manager Joop Simons, in opdracht van Wim Pieters, voorzitter van de raad van bestuur van Sherpa. De PowerPoint presentatie leest als een samenvatting van de belangrijkste pijnpunten in de organisatie. De begroting voor 2008 en 2009 is problematisch rond te krijgen, het ziekteverzuim is bovengemiddeld hoog en de “top down” bestuurscultuur wordt gekenmerkt door “ad hoc besluiten”. Kort na het verschijnen van dit rapport melden twee bestuurders hun ontslag te nemen, maar ook dit heeft volgens de communicatiemanager niets te maken met het uitstel.

Aftocht directeuren

Kees Wijnbeek, sectordirecteur maatschappelijke ondersteuning, en Ton Vos, sectordirecteur wonen, stappen op naar aanleiding van het rapport. Zij nemen de nog lopende zaken waar in afwachting van een nieuwe directie. De verwachting is dat ze binnen één en drie maanden hun functie neerleggen.

Amerpoort en UMC

De zorginstelling aan de andere kant van de weg is inmiddels van plan de locatie Vosseveld in Soest te kopen van het UMC Utrecht. Op vijf februari tekenden beide partijen hierover een intentieovereenkomst. In 2011 zou de toekomstige woon- en dagbestedingslocatie dan plaats bieden aan 32 mensen met een verstandelijke beperking.

Vervolgstappen

Deze aankoop heeft niets te maken met de problemen rond de fusie en parkwijk De Zandheuvel, meldt de persvoorlichter: de samenwerking tussen Amerpoort en Sherpa bevindt zich een zogeheten verkenningsproces. “Een andere ontwikkeling die we meenemen in dit proces zijn de mogelijke veranderingen rond de zorgzwaartepakketten, de nieuwe vorm van zorgfinanciering. In maart komt de interne stuurgroep weer bijeen om vervolgstappen te maken.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Gemeente Baarn fluit Sherpa terug

Op ramkoers

Sherpa presenteert verbeterplan

3 REACTIES

  1. Als medewerker weet ik wel hoe de heren zijn vertrokken. Het lijkt nu in goed overleg te gaan, maar dat is natuurlijk het officiele verhaal. Dat willen de managers graag zo vertellen. Krijgen ze ook een hoop geld mee, zoals Sierk ter Horst dat kreeg toen hij niet functioneerde?

  2. Lees alle reacties
  3. Weer een onderzoek, weer een verbeterplan. Het blijft me verbazen dat de Amerpoort dit doet met Sherpa. De eerste heeft toch een veel betere reputatie? Wel goed dat hier aandacht voor is. Laten we niet vergeten dat een tip naar NOVA een bezoek van de inspectie als resultaat had. Het was daar letterlijk levensgevaarlijk.
    Ook toen was er een verbeterplan. Ook toen was het bestuur daar ad-hoc bezig en er werd niet geluisterd naar de mensen om wie het gaat. Dat is alweer jaren geleden en de verantwoordelijke bestuursleden van toen, die zitten er nog.
    Joost van der Brand

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.