Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitstel in WMO-rechtszaak Rotterdam

De rechter heeft op 25 januari geen definitieve uitspraak gedaan in het kort geding dat Thuiszorg Rotterdam heeft aangespannen tegen de gemeente Rotterdam. De rechter wil meer informatie van de gemeente over de puntentoekenning.

Thuiszorg Rotterdam (TZR) verloor in november de aanbesteding voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en spande een kort geding aan tegen de gemeente Rotterdam.

Niet transparant

Volgens TZR was de aanbestedingsprocedure niet transparant, omdat de gemeente vooraf geen inzage wilde geven over de toekenning van de punten. De rechter noemt de bezwaren van TZR in een tussenvonnis “inhoudelijk doeltreffend” en wil dat de gemeente precies aangeeft hoe de punten zijn toegekend.

Vermenging van selectie- en gunningcriteria

Of de aanbesteding daarom over moet, valt nog te bezien. De rechter gaat bekijken of kennis van de toekenning ook had geleid tot een andere uitkomst. Mocht dat niet zo zijn, dan gaat zij ook nog nader in op de andere bezwaren van TZR, zoals de vermenging van selectie- en gunningcriteria, verwacht TZR-bestuurder Fons Groen.

TZR te duur

TZR verloor de aanbesteding, omdat de offerte zo’n zeven miljoen euro duurder was dan andere aanbieders. De gemeente heeft 53 miljoen te besteden voor de huishoudelijke zorg. TZR heeft momenteel 85 procent van de markt in handen. “We hebben ingezet op hoge kwaliteit en betrouwbaarheid”, zegt Groen.

2007 overgangsjaar

De gemeente gebruikt 2007 als overgangsjaar. Pas in 2008 zullen burgers en zorgorganisaties de gevolgen merken van de WMO. Mocht TZR de rechtszaak verliezen, dan wil de organisatie alle klanten behouden via een persoonsgebonden budget.

WMO-symposium

De Rotterdamse WMO-wethouder Jantine Kriens zal op het ZorgVisie-WMO-symposium vertellen hoe de rechtszaak de WMO-koers van de gemeente beïnvloedt. Ook Erik Dannenberg, wethouder in Zwolle, doet daar uit de doeken hoe de rechtszaak tegen Icare het gemeentelijke WMO-beleid doorkruist. Het WMO-symposium ‘Worstelen met de WMO’ over het samenspel tussen gemeente, wonen, zorg en welzijn vindt plaats op 14 maart in de Jaarbeurs in Utrecht. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

WMO-winnaars nemen verlies

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.