Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC onderzoekt gehandicapten

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen gaat samen met drie instellingen voor verstandelijk gehandicapten onderzoek doen naar aandoeningen en complicaties bij deze speciale groep patiënten.

Naar de problemen bij de behandeling van verstandelijk gehandicapten is tot nu toe in Nederland weinig onderzoek gedaan, aldus de projectleider van een speciaal opgericht consortium.

60 procent

Veel verstandelijk gehandicapten hebben behalve hun handicap nog meer kwalen. Maar bij 60 procent van de mensen die in een instelling wonen, is geen diagnose gesteld. Door onderzoek te doen naar veelvoorkomende kwalen, kan de zorg voor patiënten met een geestelijke beperking worden verbeterd, hoopt het consortium.

Subsidie

De initiatiefnemers hebben bij afdelingshoofden in het ziekenhuis gevraagd of zij voorstellen hadden voor onderzoek. Het probleem bleek zo bekend, dat elk hoofd wel onderzoeksvragen voorstelde. Gekozen is voor vijf praktische onderzoeksvragen, waarvoor het consortium inmiddels ook subsidie heeft gekregen.

Onderzoeken

Rond deze tijd beginnen onderzoeken naar het valrisico bij oudere mensen met een verstandelijke beperking, agressie bij autisten, communicatie, diagnostiek bij mensen die moeilijk kunnen vertellen wat er aan de hand is en dementie bij patiënten met het syndroom van Down. De onderzoekers hopen onder andere meer inzicht te krijgen in de problemen die de verstandelijk gehandicapten zelf ervaren door hun aandoening of kwaal. (ANP)

Lees ook:

Misbruik gehandicapten vaak onbestraft

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.