Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

UMC Radboud stopt samenwerking privékliniek

Een dochteronderneming van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud heeft na een jarenlang slepende onenigheid over vergoedingen de privékliniek Heelkunde Instituut Nederland op straat gezet. Dat bevestigen beide partijen tegenover vakblad Medisch Contact.
UMC Radboud stopt samenwerking privékliniek

Het Heelkunde Instituut huurt sinds 2007 operatiekamerruimte en bijbehorende faciliteiten in ziekenhuis Dekkerswald in Groesbeek, een dochter van UMC St Radboud, aldus Medisch Contact. De privékliniek heeft verder vestigingen in Vlaardingen, Heerenveen, Utrecht en Amstelveen. Ruim de helft van de omzet is afkomstig uit ‘Groesbeek’, waar met name galblaasoperaties en protorectale chirurgie worden uitgevoerd. Ook vinden er dagbehandelingen van liesbreuken en spataderen plaats.

Samenwerkingsovereenkomst

Uit stukken, in het bezit van Medisch Contact, blijkt dat de samenwerking tussen de Radboud-dochter en het Heelkunde Instituut niet op rolletjes liep. Bij gebrek aan een schriftelijke samenwerkingsovereenkomst steggelen de partijen al jaren over vergoedingen. Ook omdat het Radboud de operatiekamerruimte in Groesbeek in de nabije toekomst zelf wil gaan gebruiken, heeft het ziekenhuis de samenwerking met de privékliniek nu opgezegd. Het Heelkunde Instituut verloor donderdag een rechtszaak voor de Arnhemse voorzieningenrechter, waarmee ze probeerde dat te voorkomen.

Rechter

De privékliniek moet van de rechter per direct haar biezen pakken. Na het vonnis blijkt het ziekenhuis de privékliniek echter nog een voorstel te hebben gedaan om de OK-faciliteiten tijdelijk door te huren. “De uitspraak van de rechter laat geen ruimte voor twijfel. Maar wij willen de zaak netjes afhandelen”, aldus Dekkerswald-directeur en huisarts John Geurts in het artsenblad.

Heelkunde Instituut

Het Heelkunde Instituut beraadt zich op vervolgstappen waarbij ook het tijdelijke huurvoorstel serieus wordt overwogen, aldus chirurg en mede-eigenaar Rein Zwart. “Na 3,5 jaar wilde Dekkerswald ons samenwerkingsverband opeens opbreken en vervangen door een huurovereenkomst. Dat vinden wij prima, maar dan moet wel de samenwerking worden afgekocht. Wij willen graag nog een tijdje in Dekkerswald blijven. Maar als dat betekent dat wij van onze claim moeten afzien, weet ik niet of wij op het aanbod ingaan.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Radboud onderzoekt hersenveroudering met puzzelwebsite

Onderzoeker Radboud dient ontslag in na fraude

Radboud lanceert videowebsite voor gezondheidservaringen

Paul Smits wordt vicevoorzitter UMC St Radboud

1 REACTIE

  1. wederom een duidelijk voorbeeld van gebrekkige kennis bij zorg ondernemers. Een vaardige jurist gespecialiseerd in contacten had beide partijen er bij voorbaat al op kunnen wijzen dat zonder goede contractuele basis deze lange termijn samenwerking uiteindelijk ten onder zou gaan aan gesteggel om de centen. Immers, de waarde creërende transactie had plaatsgevonden en nadere afspraken konden alleen nog maar gaan over de verdeling van de meerwaarde. Nu het ziekenhuis beschikte over het juridisch eigendom van operatiekamers, had zij daarmee het perfecte wapen om de overige betrokkenen uit te winnen, hetgeen ook gebeurd is. Hopelijk is dit een wijze les voor andere artsen die zich van het juk van het traditionele ziekenhuis willen bevrijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.