Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC St Radboud wil extra inkomsten

Mark van Dorresteijn
Het UMC St Radboud in Nijmegen wil in 2010 tien tot veertien miljoen euro extra inkomsten genereren. Anders valt er een gat van 12 miljoen euro in de begroting.

Het universitair medisch centrum kampt, net als de acht andere academische ziekenhuizen, met de financiële gevolgen van de cao die anderhalf jaar geleden is afgesloten. De personeelskosten zijn daardoor fors gestegen. Bestuursvoorzitter Emile Lohman spreekt in het ziekenhuisblad Radbode van een prachtige cao, “maar we moeten hem wel betalen”. Naast de dure cao hebben de academische ziekenhuizen met Prinsjesdag van minister Plasterk van het ministerie van Onderwijs een bezuiniging opgelegd gekregen van 20 miljoen euro. Ze krijgen daardoor minder geld voor het opleiden van artsen.

Jaaromzet St Radboud

Ook de academische ziekenhuizen in Utrecht en Leiden nemen maatregelen om de uitgaven niet te veel uit de pas te laten lopen met de inkomsten. Lohman wil dat de afdelingshoofden, die verantwoordelijk zijn voor zowel de uitgaven als de inkomsten van hun afdeling, twee procent meer inkomsten genereren dan personele uitgaven. Daarvoor moeten ze de markt op en diensten gaan verlenen voor externe opdrachtgevers. Te denken valt aan laboratorium- en radiologische onderzoeken. “Ik doe een beroep op uw ondernemingsgeest en creativiteit.” De extra activiteiten moeten tien tot veertien miljoen euro opleveren, anders valt er volgend jaar een gat van twaalf miljoen in de begroting. De jaaromzet van het UMC St Radboud was in 2008 750 miljoen euro. Het financiële resultaat was tien miljoen euro. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Emile Lohman Zorgmanager van het Jaar

St. Radboud bouwt kankerkliniek in Boxmeer

Emile Lohman: ‘Analyse is niet correct’

Deventer ziekenhuis opent ‘vulvapoli’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.