Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC Utrecht levert covid-zorg thuis

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
UMC Utrecht levert coronazorg thuis, via monitoring op afstand. Daardoor kunnen veel ziekenhuisopnames voorkomen worden. Dit is prettiger voor de patiënt en het ontlast de zorg.
Zuurstof
Foto: skif / stock.adobe.com

Het academische ziekenhuis ontwikkelde de afgelopen maanden twee zorgprogramma’s voor coronazorg op afstand: Early@home en CovidTherapy@home. Het onderzoek van het eerste programma is inmiddels afgerond. Het programma CovidTherapy@home is nog in ontwikkeling.

Medisch regiecentrum

Bij beide programma’s speelt het medisch regiecentrum van het UMC Utrecht een belangrijke rol. Hier werken onder andere studenten geneeskunde. Zij houden contact met patiënten die ziekenhuiszorg thuis ontvangen. Op die manier nemen ze hoofdbehandelaren een deel van het werk uit handen.

Early@home

Early@home is bedoeld om herstellende coronapatiënten eerder te ontslaan uit het ziekenhuis, met behulp van extra controles thuis en na ontslag nog een tijd contact te onderhouden met het ziekenhuis.

Om dit te kunnen doen beoordelen artsen, verpleegkundigen en medewerkers van het zorgbemiddelingsbureau van het UMC Utrecht of een coronapatiënt in aanmerking komt voor vervroegd ontslag. Ook de patiënt mag aangeven of hij interesse heeft in thuismonitoring.

Thuismonitoring

Als het veilig is voor de patiënt en de patiënt wil het, kan deze de laatste dagen in het ziekenhuis thuis doorbrengen, onder begeleiding van het medisch regiecentrum van het UMC Utrecht. Tijdens deze dagen voeren patiënten drie keer per dag metingen in via de Thuismeten-app van Luscii op de telefoon of tablet. Het gaat dan om metingen zoals de temperatuur en zuurstofsaturatie. Ook beantwoorden patiënten vragen over hun benauwdheid. Medewerkers van het regiecentrum bellen elke dag om de meetresultaten door te nemen en om te horen hoe het met de patiënt gaat.

Effectief

Het onderzoek naar Early@home laat zien dat het programma effectief is en veilig, en dat zowel patiënten als zorgverleners tevreden zijn over de aanpak. Robert van den Broek, internist-ouderengeneeskunde in het UMC Utrecht, is de medisch eindverantwoordelijke voor Early@home: ‘Dit project laat heel concreet zien dat we steeds meer ziekenhuiszorg ook thuis kunnen leveren. Eigenlijk kent dit project alleen maar winnaars: de patiënt is eerder thuis, de druk op de ziekenhuisbedden neemt af, de kosten dalen en de kwaliteit blijft behouden. Een van de belangrijkste succesfactoren van Early@home is het laagdrempelige contact tussen patiënt, medisch regiecentrum en medisch specialist. Indien nodig schakelen we direct met de patiënt of zien we iemand terug op de SEH.’

CovidTherapy@home

Waar Early@home de ziekenhuisopname verkort door patiënten die zijn opgenomen eerder naar huis te sturen, verkort het programma CovidTherapy@home de ziekenhuisopname juist aan het begin. Binnen dat programma krijgen coronapatiënten die extra zuurstof nodig hebben deze thuis in plaats van in het ziekenhuis.

Voor dit programma beoordelen huisartsen of ziekenhuisopname nodig is of dat de patiënt de zuurstof thuis kan krijgen. Als dat kan, krijgt de patiënt zuurstof en een saturatiemeter thuis, soms aangevuld met medicatie. Patiënten houden in een dagboek drie keer per dag bij wat de saturatie en temperatuur is en hoe ze zich voelen.

Doorontwikkeling

CovidTherapy@home is nog volop in ontwikkeling. Op dit moment hebben twee patiënten een thuisbehandeling gekregen via het programma. Ze moesten nu nog een dagboek bijhouden op papier, maar als de patiënt dat wil, dan kan binnenkort ook via een app. In de eerste dagen komt een verpleegkundige van AxionContinu of ExpertCare thuis om te bespreken hoe het met de patiënt gaat. De medische zorg wordt, afhankelijk van het type patiënt, gedaan door de huisarts of een medisch specialist uit een van de  ziekenhuizen

Eerste patiënt

‘De eerste patiënt was echt een succes’, vertelt arts-onderzoeker Josi Boeijen, die het CovidTherapy@home-onderzoek uitvoert. ‘De thuisbehandeling is hem heel goed bevallen. Ook van zijn huisarts horen we positieve geluiden, die had nog nooit zo’n enthousiaste patiënt gehad.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.