Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG start met virtuele revalidatie

Mark van Dorresteijn
Het UMC Groningen gaat een virtuele omgeving inzetten voor revalidatie. De geavanceerde technologie van de GRAIL (Gait-Realtime-Analysis-Interactive-Lab) biedt een veilige virtuele omgeving voor looptraining en loopanalyse.
UMCG start met virtuele revalidatie

Met de aanschaf van een GRAIL zet het UMCG Centrum voor Revalidatie samen met drie andere revalidatiecentra en het Revalidatiefonds een grote stap in de innovatie van revalidatie.

GRAIL

Lopen door drukke straten, obstakels omzeilen, evenwicht bewaren: revalideren is vooral veel trainen en hard werken om je balans te (her)vinden en je loopvaardigheid te herstellen. De geavanceerde technologie van de GRAIL (Gait-Realtime-Analysis-Interactive-Lab) biedt een veilige virtuele omgeving voor looptraining en loopanalyse. Met de aanschaf van een GRAIL zet het UMCG Centrum voor Revalidatie samen met drie andere revalidatiecentra en het Revalidatiefonds een grote stap in de innovatie van revalidatie. Op 10 september wordt de GRAIL in Beatrixoord officieel in gebruik genomen.

Revalidatie

Kinderen met een spasme of volwassenen die een herseninfarct, ernstig ongeluk of amputatie hebben gehad, hebben grote problemen met lopen. Zij bewegen daardoor weinig en kunnen of durven vaak de deur niet uit waardoor ze in een isolement kunnen komen. Voor deze mensen is de GRAIL een zeer effectief middel. De GRAIL is een geavanceerde loopband die bewegingen in verschillende richtingen maakt en de bewegingen van de persoon die erop loopt registreert. De band is omgeven door een groot scherm met een virtuele wereld, bijvoorbeeld een bospad of drukke winkelstraat. De virtuele omgeving en de bewegingen op de band zijn volledig geïntegreerd. De patiënt ziet zijn bewegingen terug in de virtuele omgeving. Hij waant zich in die omgeving en focust niet op zijn beperking of pijn, maar op het doel dat hij wil bereiken: over de boomstronk stappen, of de fietser ontwijken. En dat werkt! Hoogleraar revalidatiegeneeskunde Jan Geertzen: ‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat loopherstel op deze manier veel sneller gaat. Patiënten vinden het oefenen in deze veilige omgeving prettig en hebben er plezier in. Dat motiveert vaker te oefenen en over grenzen te gaan. En dat bevordert sneller en beter herstel.’

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.