Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG wil vergunning protonentherapie

Mark van Dorresteijn
Het UMC Groningen gaat deze maand een vergunningsaanvraag indienen voor protonentherapie. De kans is zeer groot dat het UMC de vergunning krijgt.
UMCG wil vergunning protonentherapie

Het ministerie van VWS heeft deze week de vergunningsvoorwaarden voor protonentherapie bekendgemaakt. Daarmee is de kans zeer groot dat het UMCG een van de vier centra voor protonentherapie krijgt. Het ziekenhuis denkt de eerste patiënten te behandelen in 2017.

Vergunning

Er is ruimte voor één aanbieder in het noorden van Nederland, twee in de Randstad en een in het zuiden. De vergunningprocedure staat alleen open voor universitair medische centra (umc’s) of instellingen die een samenwerkingsverband hebben met een umc. Protonentherapie valt onder de Wet op bijzondere medische verrichtingen. In oktober wordt duidelijk aan welke instellingen de minister een vergunning verleent.

Gedegen voorbereiding

Het UMCG werkt al jaren aan plannen voor de bouw van een protonencentrum. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen, het Kernfysisch Versneller Instituut, Technische Universiteit Twente en een internationale partner het Paul Scherrer Instituut in Zwitserland, is veel kennis en deskundigheid op het gebied van protonenbestraling ontwikkeld. Ook is er een gedegen businessplan gemaakt. Daarnaast is het UMCG in gesprek met radiotherapie-instituten in de regio over samenwerking bij verwijzing en behandeling van patiënten, en met zorgverzekeraars en financiers.

Voorspellende modellen

De introductie van protonentherapie in Nederland is mede gebaseerd op de in het UMCG ontwikkelde ‘model based-strategie’. Met deze methode kan met behulp van planningsoftware en voorspellende modellen berekend worden voor welke patiënt protonentherapie voordelen biedt boven conventionele radiotherapie. Het is nu nog niet mogelijk om de meerwaarde van deze nieuwe behandeling aan te tonen door grote vergelijkende studies met patiënten te doen, omdat er nog geen protonencentra in Nederland zijn. Zowel de Gezondheidsraad als het College voor Zorgverzekeringen hebben deze methode geaccepteerd voor de indicatiestelling van protonentherapie.

Protonentherapie

Protonentherapie is een nieuwe manier van bestralen met protonen, in plaats van met fotonen zoals bij de bestaande radiotherapie. Met protonen kan preciezer worden bestraald en met een hogere dosis, waardoor de tumorcontrole verbetert en er minder schade ontstaat aan omliggende gezonde weefsels. Ook kan met een lage dosis de kans op bijwerkingen voor patiënten worden verminderd, waardoor zij een betere kwaliteit van leven ervaren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.