Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC’s ontvangen miljoen subsidie voor onderzoeken plastische chirurgie

Redacteur Zorgvisie
Plastisch chirurgen van het MUMC+, Radboudumc en het UMCU ontvangen ongeveer 1 miljoen euro subsidie van ZonMw. De gelden worden ingezet om een effectievere behandeling bij lymfoedeem en zenuwbeknelling bij diabetespatiënten te onderzoeken.
ZGT, Zorggroep Twente, economisch zwaar weer, bruno bruins, ziekenhuis
Foto: Adobestock

Met de subsidie wil ZonMw zorginnovatie en de betaalbaarheid en kwaliteit van standaardzorg verbeteren. De onderzoeken van de UMC’s richten zich op de behandeling van lymfoedeem na borstkanker en zenuwknellingen in de benen bij diabetespatiënten. ‘Beide ingrepen zijn veelbelovend, maar de effecten op langere termijn zijn nog onzeker door het ontbreken van gedegen onderzoek’, meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). ‘Het is belangrijk dat we blijven innoveren en deze subsidie maakt dat mogelijk.’

MUMC+

Het onderzoek naar de behandeling van lymfoedeem is een initiatief van het Maastricht UMC+ in samenwerking met het Radboudumc. De ziekenhuizen ontvangen voor hun wetenschappelijk onderzoek 4 ton aan subsidie. ‘Met dit nieuwe onderzoek hopen we uiteindelijk betere zorg te kunnen bieden aan onze patiënten’, reageert René van der Hulst, hoofd plastische chirurgie bij MUMC+.

Jaarlijks worden ongeveer 13.000 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker. Daarvan ontwikkelt bij 6 tot 43 procent van de behandelde vrouwen, afhankelijk van bepaalde risicofactoren, lymfoedeem. Momenteel worden de klachten verminderd middels massage en het dragen van een kous. De genezing blijft echter uit. Met de nieuwe behandeling wordt door middel van een microchirurgische ingreep één of meerdere verbindingen gemaakt tussen lymfevaten en kleine bloedvaten om het vocht af te voeren en de zwelling te verlichten.

UMC Utrecht

Het UMC Utrecht verricht onderzoek naar de behandeling van zenuwbeknellingen bij diabetespatiënten. Daarvoor werkt zij samen met 8 andere meewerkende ziekenhuizen. Vooralsnog is het onduidelijk welke patiënt een zenuwbeknelling ontwikkelt en de huidige behandelingen hebben wisselende effecten. Het nieuwe onderzoek richt zich op het chirurgisch vrijleggen van de zenuwen, waardoor gevoel in de ledematen weer terugkeert en wonden minder snel optreden. Het UMCU ontvangt 6 ton subsidie. ‘De verwachtingen zijn hoog en met deze financiële steun kunnen we echt gaan beginnen’, vertelt arts-onderzoeker Willem Rinkel, verbonden aan het UMC Utrecht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.