Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Univé en Rivas Zorggroep overwegen fusie

Voor het eerst onderhandelt een grote zorginstelling met een verzekeraar over een fusie. De Gorkumse Rivas Zorggroep is hierover in gesprek met een aantal zorgverzekeraars, waaronder Univé. Dat zegt Pieter de Kort, directievoorzitter van Rivas Zorggroep vandaag in de Volkskrant.

Rivas is de eerste zorginstelling in Nederland die een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgtehuizen én een thuiszorginstelling omvat. Univé is door het samengaan met VGZ-IZA-Trias in 2007 de grootste zorgverzekeraar.

Fusie zorg

Univé bevestigt de gesprekken met Rivas Zorggroep in de krant, maar vindt het nog te vroeg om van een fusie te spreken. Beide partijen wachten de resultaten af van een haalbaarheidsstudie, die eind dit jaar moet zijn afgerond. “Wij willen vooral op het gebied van preventie aanhaken op de activiteiten van Rivas. Zo kunnen we voorkomen dat mensen in een duur ziekenhuisbed belanden”, aldus een woordvoerster.

Monopolie zorgverzekeraars

Uiteindelijk moet de samenwerking leiden tot een goedkopere polis voor leden uit de regio, zegt De Kort, “in ruil waarvoor ze in principe alleen gebruikmaken van de instellingen van dezelfde groep.”Precies daarin schuilt het gevaar, zegt onderzoeker Michiel Bijlsma van het Centraal Planbureau in de Volkskrant, die met collega’s onlangs een rapport publiceerde over fusies van ziekenhuizen en zorgverzekeraars. “Een dergelijke fusie kan een monopolie in een regio doen ontstaan, met hogere prijzen en minder keuzevrijheid tot gevolg.”

Zorgkosten

Promovenda Claudia Brandenburg, die voorstelde om zorgverzekeraars en ziekenhuizen met elkaar te laten fuseren, kon enkele weken geleden nog op veel kritiek rekenen van verzekeraars, instellingen en politiek. Zij constateerde in haar onderzoek naar de kosten van ziekenhuizen dat de patiëntenzorg juist beter wordt als ziekenhuizen en zorgverzekeraars dezelfde belangen nastreven. Het bekendste voorbeeld van een fusie tussen een verzekeraar en een zorginstelling is Kaiser Permanente, een gecombineerde instelling in de VS die goed scoort als het gaat om kostenreductie en gezondheidscijfers. (de Volkskrant)

Lees ook:

Kant ongerust over nieuwe Univé-polis

‘Zorgverzekeraar wil dure klant niet’

Zorgverzekeraar maakt afspraak met ziekenhuis

Nieuwe inkoopcombinatie zorgverzekeraars

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.