Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht handelt keukentafelgesprek telefonisch af

Mark van Dorresteijn
De Utrechtse Kliëntenraad is boos over de manier waarop de gemeente Utrecht indicaties afgeeft voor huishoudelijke zorg. Dat meldt vaktitel Binnenlands Bestuur.
Utrecht handelt keukentafelgesprek telefonisch af
Foto: ANP - Frank van Beek

Joop de Ram van de Klientenraad legt uit dat cliënten worden gebeld met de boodschap dat hun indicatie ook telefonisch afgehandeld kan worden. ‘Wat steekt is dat het tijdens de behandeling in de Tweede Kamer of in de gemeenteraad gaat over de keukentafel, maar dat dit gesprek in de praktijk dus telefonisch wordt afgehandeld. Noem het dan geen keukentafelgesprek.’ Het telefonisch voeren van een keukentafelgesprek en op basis daarvan indiceren heeft direct effect op het vertrouwen van burgers in besluitvormingsprocessen, vindt De Ram. ‘Dat is jammer. Men verwacht iemand van een buurtteam die een gesprek voert over andere manieren van zorg en hulp. Politici tonen hun sociale gezicht in het debat en scheppen prachtige theoretische kaders, maar de realiteit is dat de overheid het laat afweten. Dat belooft weinig goeds voor de toekomst.’

Misverstand

Volgens de gemeente Utrecht gaat het om een misverstand. ‘Keukentafelgesprekken worden gevoerd als mensen meerdere problemen hebben in allerlei leefdomeinen. Keukentafelgesprekken voor een indicatie voor huishoudelijke hulp zijn inderdaad niet nodig. Dat is overzichtelijk en kan in een eenvoudig telefoongesprek’, aldus een woordvoerder. ‘We willen echt iedereen spreken en als dat niet lukt, gaan we langs. We kondigen dat van tevoren aan en geven aan dat er een zoon of dochter bij aanwezig mag zijn. In maximaal een uur wordt de hulpvraag inzichtelijk gemaakt. Als het nodig is, gaan we op bezoek. Afspraken mislukken zelden, we ontvangen daar geen klachten over.’

Klachten over de aanbesteding

Naast klachten over telefonische afhandeling, vertelt De Ram op de website van Binnenlands Bestuur over andere zaken die mis gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.