Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrechtse ziekenhuizen mogen samenwerken in kankerzorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
ACM geeft drie ziekenhuizen in de provincie Utrecht toestemming om samen te werken in de behandeling van zeldzame tumoren.
kankercellen.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat laat de Mededingingsautoriteit vandaag weten.

Ziekenhuizen
Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Meander Medisch Centrum Amersfoort en het St Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein willen intensief samenwerken bij de behandeling van enkele zeldzame tumoren. Volgens de ACM is zijn de nauwere banden goed voor de patiënten die het betreft.  

Tumoren
De kankersoorten waar het om gaat, zijn: lever- alvleesklier- maag-, en slokdarmkanker. Het is beter voor de kwaliteit van de operaties als gespecialiseerde chirurgische teams deze operaties vaker uitvoeren. Op die manier kunnen chirurgen kennis en ervaring opdoen. ACM oordeelt dat het aannemelijk is dat de voordelen van deze samenwerking groter zijn dan de nadelen voor de mededinging, zoals de beperking van de keuzemogelijkheden van patiënten.

ACM
Bestuursvoorzitter Chris Fonteijn: ‘Samenwerkingen waar patiënten en verzekerden duidelijk beter van worden, vormen geen belemmering voor de Mededingingswet. Zaak is dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars de voor- en nadelen van een samenwerking goed in kaart brengen en daarbij ook oog hebben voor wat er bijvoorbeeld aan keuzemogelijkheden voor patiënten overblijft.’

Zelf onderzoeken
Als ziekenhuizen of zorginstellingen willen samenwerken, moeten ze eerst zelf onderzoek doen. Dat hebben de drie Utrechtse ziekenhuizen gedaan. Hierbij hebben zij ook met zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties over voor- en nadelen gesproken. Dat is precies zoals ACM het graag ziet. 

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.