Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Vaak geen langdurige oplossing na wegvallen begeleiding’

Mark van Dorresteijn
Voor mensen die door de AWBZ-pakketmaatregelen geen of minder begeleiding ontvangen, zijn huidige oplossingen slechts tijdelijk haalbaar. Meer dan negentig procent vindt geen langdurige oplossing. Dat schrijven verschillende cliëntenorganisaties in een brief aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS.
‘Vaak geen langdurige oplossing na wegvallen begeleiding’

De cliëntenorganisaties, waaronder de CG-raad, LPGGz, CSO en LOC, reageren hiermee op antwoorden op Kamervragen door Renske Leijten. Daarin stelt de staatssecretaris dat “mensen hebben moeten wennen aan de nieuwe situatie en dat die soms pijn deed, maar dat het de meeste mensen wel gelukt is om een oplossing te zoeken voor de weggevallen begeleiding.”

Tijdelijk haalbaar

Deze conclusie is onjuist, stellen de organisaties en verwijzen daarbij naar de cliëntenmonitor AWBZ. “Op basis van de cliëntenmonitor zien we dat mensen die geen of weinig begeleiding ontvangen heel gericht kijken of meer mantelzorg mogelijk is. Voor veel mensen zijn de oplossingen slechts tijdelijk haalbaar. Niet voor de lange termijn omdat de inzet van mantelzorg te veel extra belasting in eigen kring geeft en/of financieel niet vol te houden is.” Meer dan negentig procent geeft volgens de monitor aan dat zij niet voor langere tijd de problemen in eigen kring kunnen oplossen.

Bevindingen en resultaten monitor

De belangrijkste bevindingen en resultaten van de monitor, bestaande uit ruim 7500 meldingen en 2000 interviews, worden op 20 mei gepresenteerd. De organisaties nodigen de staatssecretaris met de brief uit om daar bij stil te staan. “Zeker gezien alle beleidsvoornemens die uw ministerie heeft aangekondigd voor verdere wijziging van de AWBZ.” Daarmee hopen zij dat de ondersteuning wordt gewaarborgd voor de grote groep cliënten die dat nodig heeft. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Gezamenlijke brief aan VWS over cliëntenmonitor AWBZ (PDF)

Brief van staatssecretaris over effecten pakketmaatregel AWBZ (PDF)

Lees ook:

Cliënten: ‘Schaf AWBZ-begeleiding niet af’

Aantal cliënten zonder begeleiding neemt toe

Zorgvragers onzeker door wegvallen AWBZ-begeleiding

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. De oplossing in de zorg is niet het gelijk van je zelf te bewijzen door af te zetten tegen anderen. Al dan niet over de rug van cliëntenorganisaties. ZZP-ers zijn ook ondernemers. Actiz zou best eens een punt kunnen hebben dat er geen level playing field is tussen organisaties en hun voorwaarden en eenpitters. Welke cliëntenraad hebben de ZZP-ers? welke klachtencomissie, welk kwaliteitsmanagent? Wat doen zelfstandigen als de hypotheek hoger is dan het inkomen, in hun één op één relatie met de cliënt. Juist, behandeling verlengen, begeleiding geïndiceerd proberen te krijgen, etc. Specialisten zijn vaak ook ZZP-ers. Zie wat zij de afgelopen decenia hebben ontwikkelt. Ik zeg niet dat het onterecht is, maar wees eerlijk over het totaal en niet alleen de argumenten die passen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben zo’n zzp-er in de zorg. Eén van mijn cliënten gaat van zzp 4 PGB naar klasse 3 ind. begeleiding en klasse 3 groepsbegeleiding. Je zou zeggen: die denkt mee met de bezuinigingen. Maar deze aanvraag is minimaal. Wat zegt het CIZ: klasse 3 groep hoeft niet. EN…volgend jaar ga je van klasse 3 naar klasse 2 individueel en in 2013 van klasse 2 naar klasse 1. Ik vind het akelig knap (cynisch!!) dat het CIZ nu al weet dat het goed blijft gaan met een psychiatrie én een lichamelijk beperkte meiske, dat net uit het dal begint te klimmen. Belachelijk. Het CIZ heeft vast een helderziende in dienst genomen!! En…ze beroven zichzelf van het werk, door zover vooruit te werken. Een beetje dom.

  4. Cliëntenorganisaties, joehoe.. Hier heeft de staatsecretaris natuurlijk geen boodschap aan. Iedereen verwacht dat de cliënten aangeven dat zij het niet volhouden. Als je de directeuren van zorginstellingen vraagt naar hun salaris dan vinden zij dat dat best omhoog kan. En als mijn baas vraagt of ik teveel werk heb, dan antwoord ik altijd bevestigend. De staatssecretaris wacht gewoon af, en zal uiteindelijk pas reageren als de regeling uitloopt op een ramp. Zonde van de tijd die jullie hier aan besteden. Misschien zouden jullie wat meer tijd aan de 5000 zzp’ers kunnen besteden. Die worden op voorstel van ActiZ en met medewerking van VWS nu buiten de zorg gehouden. Op dat dossier kunnen jullie nu wat betekenen. Zeker omdat de persvoorlichter van ActiZ stelt dat de zzp’ers slecht voor de patiënten zouden zijn. Jullie zijn aan zet!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.