Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vaatchirurg met alcoholprobleem werkt nog steeds

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een vaatchirurg is ondanks ernstige fouten die hij in ziekenhuizen heeft gemaakt, nog steeds aan de slag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg weet van zijn slechte functioneren, maar een onderzoek is na 3,5 jaar nog steeds niet afgerond. Dat meldde zaterdag het VPRO-radioprogramma Argos. De IGZ laat weten de tuchtzaak op dit moment 'niet urgent' te vinden.
Vaatchirurg met alcoholprobleem werkt nog steeds

De man, die destijds een alcoholprobleem had, maakte volgens Argos ernstige fouten in het ziekenhuis VieCuri in Venlo en in het Sint Lucas in Winschoten, waar hij tussen 2002 en 2007 werkte. Hij is nu in dienst bij een ziekenhuis in Aberdeen. Ook in Groot-Brittannië zou inmiddels een onderzoek naar hem lopen.

‘Tuchtzaak niet urgent’

In een reactie biedt de inspectie excuses aan voor de lange duur van het onderzoek. De reden daarvoor is de zorgvuldigheid die moet worden betracht, zegt de Inspectie. De zaak is nu minder urgent omdat de chirurg in het buitenland werkt. Volgens de Inspectie zou het niets toevoegen om op dit moment een tuchtzaak te starten. ‘De heer H. woont en werkt al vier jaar niet meer in Nederland. Hierdoor is de veiligheid voor patiënten in Nederland nu afdoende geborgd.’

Mocht hij weer in Nederland in dienst komen, dan zal de inspectie opnieuw kijken of alsnog maatregelen volgen, zoals een eventuele tuchtzaak.

Ingetrokken

In Argos zei oud-inspecteur bij de Inspectie S. Joeloemsingh dat hij in 2008 een spoedtuchtklacht indiende tegen de vaatchirurg. Maar de klacht werd kort daarna ingetrokken door de inspecteur-generaal. Het onderzoek loopt nog. Joeloemsingh is ontslagen, onder meer omdat hij de tuchtklacht indiende terwijl het feitenonderzoek nog niet was afgerond, aldus het programma.

Uit het onderzoeksdossier dat Argos heeft, blijkt dat bij zeker veertien operaties van de chirurg ernstige complicaties optraden met een paar sterfgevallen tot gevolg. De arts wordt omschreven als ‘macho’ en ‘cowboy’.

Schadevergoeding

Met de ontslagen Joeloemsingh heeft de Inspectie een arbeidsconflict onder meer omdat hij de buitenlandse toezichthouder ten onrechte had bericht dat de arts niet in Nederland mocht werken. Er was namelijk geen sprake van een maatregel van de inspectie of tuchtrechtelijke maatregel. Daardoor heeft de inspectie schadevergoeding moeten betalen aan de arts.

VVD-kamerlid Helma Lodders zei in de uitzending geschokt te zijn. Zij zal minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om uitleg vragen. Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil opheldering. Onlangs werd bekend dat een arts die in Nederland zijn werk niet meer mag uitoefenen toch in Duitsland aan de slag kon. (anp)

Lees meer:

Oud-neuroloog Jansen Steur negeerde werkverbod

Waterlandorthopeed verzet zich tegen ontslag

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

 1. Opmerkelijk. Blijkbaar houdt voor de IGZ ‘patiëntveiligheid’ op bij de landsgrens? Terecht dat hier kamervragen over komen. Hiervoor moet niet Schippers maar grote vriend Klink aan de tand gevoeld worden. Joeloemsingh kennende als een zeer integer persoon, wist hij dat de IGZ regelmatig bij de neus genomen wordt door ziekenhuizen en medici. Verschillende noordelijke ziekenhuizen zijn door deze man de maat genomen, en daar was menig bestuurder niet blij mee – waarschijnlijk wel met zijn -totaal onterechte- onstlag. Rehabilitatie is hier op zijn plaats. Halve waarheden als ‘feitenonderzoek nog niet afgerond’ zijn gebruikt om deze man het werken te blokkeren, toen hij aan de bel trok. Open met die beerput!

 2. Lees alle reacties
 3. Vorig jaar zomer schreef ik onderstaande reactie bij het voorval van de falende chirurg in het Waterland Ziekenhuis. Ik zei “zonder aanpak van het gehele systeem van veiligheid rond het operatieproces kunnen we alvast wel afspreken voor over een half jaar!”
  En ja: daar zijn we dan. Nu in Winschoten/Venlo. Ik “copy-paste” maar even mijn reactie van toen. Tot in de zomer!
  History Repeats! Dat was mijn eerste reactie toen ik dit artikel las. En toen volgde de verontwaardiging. Want opnieuw heeft zoiets als dit kunnen gebeuren. Een bekwame en hoog aangeschreven chirurg die zijn hand overspeelt. En dan niet van de ene dag op de andere, maar langzamerhand, met het verstrijken van de jaren. Waar waren de vakgroepgenoten al die tijd? Houdt men geen incident- en complicatieregistraties bij en worden deze niet besproken? Waar was de Raad van Bestuur? Heeft men met de vakgroep en de betreffende chirurg geen reseultaatsafspraken die periodiek worden geevalueerd? Waar was de zorgverzekeraar? Heeft die zich bij de zorginkoop niet vergewist van de (harde) goede resultaten van deze chirurg en werd dit niet jaarlijks geevalueerd? Opnieuw blijkt het TOTALE SYSTEEM te falen en wordt, als een doekje voor het bloeden, de individuele specialist geofferd. Zullen we afspreken dat we elkaar voortaan halfjaarlijks treffen rond dit onderwerp? Zonder ingrijpen in het systeem is het namelijk wachten op het volgende drama. Every system is perfectly designed tot achieve the results it gets! Stef Groenewoud

 4. De IGZ lijkt mij nu een instantie waar tegen te hoge vergoedingen uitgerangeerde artsen hun incompetentie kunnen verbergen in lakse onderzoeken naar in dit schrijnende geval mijns inziens crimineel opererende figaro`s .Als een inspecteur generaal zijn bevoegdheid misbruikt om 3,5 jaar doofpotten te vullen met dodelijke aflopen, dan kan hij beschouwd worden als een hopman van een gesubsidieerde
  passief criminele organisatie.
  Mijn vertrouwen in ook deze OVERHEIDSINSTANTIE is tot ver onder het nulpunt gedaald.
  HELAAS !!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.