Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Vakbond eist fatsoenlijke tarieven in thuiszorg

Politiek Den Haag moet ingrijpen om de afbraak van de thuiszorg stoppen. Die oproep doet Abvakabo FNV samen met de aangesloten actiecomités “Wij zijn de Thuiszorg” in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de actievoerders worden er nog steeds geen eerlijke tarieven betaald voor huishoudelijke hulp in de Wmo.
Vakbond eist fatsoenlijke tarieven in thuiszorg

‘Er ligt een wet om tot fatsoenlijke tarieven te komen in de thuiszorg, maar gemeenten doen daar niets mee’, zegt voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV. ‘De politiek moet ingrijpen, zodat ouderen en gehandicapten goede zorg krijgen.’ Van Brenk stelt vast dat gemeenten als Den Haag, Emmen en Rotterdam de tarieven steeds verder naar beneden drukken. ‘Vaak doen zij dat door tegen de medewerksters te zeggen dat zij alleen nog maar hoeven schoon te maken. Hun verzorgingstaak wordt geschrapt. Een papieren werkelijkheid, omdat het voor de thuiszorgmedewerkers onmogelijk is om bij een oudere of gehandicapte de kamer te stoffen, zonder naar de cliënt om te zien. Thuiszorgmedewerksters moeten hierdoor een flink deel van hun salaris inleveren, als zij hun baan al behouden. In plaats van 13 euro bruto per uur, verdienen velen nog maar 10 euro.’

Signalering

Volgens de bond bezuinigen in heel het land gemeenten op de huishoudelijke zorg. ‘De wetten-Leijten, die afgelopen voorjaar door de Eerste Kamer zijn aangenomen, kunnen de loondump in de thuiszorg stoppen’, zegt Van Brenk. ‘Gemeenten moeten zich aan een fatsoenlijke tarief houden, onder meer door medewerkers ook te betalen voor het zorg- of signaleringswerk dat zij doen. De daadwerkelijke tarieven zijn echter nog niet vastgesteld. Dat moet snel gebeuren! Om de wet uit te voeren moet de Kamer bij de minister aandringen op een algemene maatregel van bestuur.’

Alfahulpen

Sommige gemeenten gaan volgens Van Brenk nog een stap verder, zoals Oude IJsselstreek. ‘Zij dwingen de thuiszorgmedewerksters om als alfahulp aan de slag te gaan. Dit is een zzp-constructie. In plaats van een loondump, worden bijna alle arbeidsvoorwaarden van de thuiszorgmedewerkster afgepikt. Zij bouwt geen pensioen meer op, heeft geen recht op vakantiedagen en staat met lege handen als zij ziek is.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld © ANP Robert van den Berge)

Lees meer:

Zorgsector innoveert beter dan bedrijfsleven

Rotterdamse thuiszorgsters in actie

Gemeente kiest weer voor alfahulp

13 REACTIES

 1. Dit is op te lossen zoals dit in het communistisch systeem ging.
  In dienst zijn van de gemeenschap, dat de boel redelijk betaalbaar houdt
  Weet als geen ander, dat de lonen omlaag moeten, om het systeem geloofwaardg te laten zijn!
  Wat is nou loos om op de fiets naar je werk te gaan -is zelfs nog gezond ook?

 2. Lees alle reacties
 3. Dit is nog maar het begin, kijk om je heen Zie wat er met de WSW gebeurd, de ene na de andere SW bedrijf valt om; het maakt ze niets uit, ik weet haast zeker dat de PvdA voor deze groep niets gaat doen, onder het mom van bezuinigingen. Komen deze kwetsbare groepmensen dan ook thuis te zitten.SCHANDE! Als je niet hoog opgeleid bent, is iedereen vogelvrij, krijgen pulp, of een flexbaan.nu met dank aan de PVDA ok nog eens de AOW in een sneltreinvaart verhoogd, en de bonden hoor je niet…..
  Hierover, straks ontslag (ouderen) versoepeling ontslagrecht …”..en dit allemaal om de studentjes tegemoet te komen.

 4. Weet je wat het is: al die figuren die nu mooi en duur in de kleding en met een heel dik salaris moeten beslissen over de zorg, als die zelf of hun familieleden in gezondheidsproblemen komen, regelen ze dat minstens 2 gediplomeerde verpleegsters 24 uur beschikbaar zijn. Elke dag douchen, helpen met eten, naar buiten gaan, medicijnen in de gaten houden; hoe lang moet ik doorgaan. Voorbeelden: Job Cohen met zijn vrouw, oud minister van der Hoeven: 2 hulpen en een pgb van 50.000 euro per jaar bij een geschat salaris van vd Hoeven van 500.000 euro. In veel verpleeghuizen gaat het verhaal en de cartoon dat een zware langdurig gestrafte crimineel het veel en veel beter heeft dan een patient die afhankelijk is van de thuiszorg of in een zorginstelling zit: die crimineel heeft gevarieerd eten, elke dag douchen, voldoende luchten, steeds controle tandarts en dokter, hoe lang moet ik nog doorgaan en ze hoeven niks te betalen. Men is al bezig dat je je huis inlevert. DROOM MAAR LEKKER DOOR.

 5. Hee Kees, volgens mij ben jij ook niet gek en wordt je kwaad als jouw baas je 20% van je salaris laat inleveren. Tussen haakjes de thuishulpen maken niet alleen schoon, zij hebben zeker ook een signalerende functie. Zorgen er voor dat b.v. ouderen niet vereenzamen, omdat Kees en zijn broers en zussen geen tijd hebben om hun oude moeder of oma te bezoeken.

 6. Aan de overheid en aan reacties van mensen merk je diegene die het geen bal interesseert of je nou straks wel of geen hulp kunt betalen. Moet je maar niet oud of behoeftig worden. De graaiers (vul zelf maar in wie dat zijn) hebben dat probleem straks niet. Geld genoeg voor zwartwerkende hulp.

 7. Peekie, je hebt gelijk. Het treft niet alleen de mensen die thuis zorg nodig hebben.
  De thuishulpen mogen voor 20% per uur minder gaan werken als schoonmaakster, ze zijn toch maar laag opgeleid en komen toch niet in actie.
  Nederland wordt steeds socialer….eerst ikke en de rest, god voor ons allen, of niet Kees

 8. Kees. De oude dame van 93, die nog thuiswoont met een klein pensioen dankzij de thuishulp. Wil je haar in een verzorgingstehuis stoppen. Thuiszorg, thuishulp houdt mensen langer thuis, dankzij deze vaak erg laag opgeleide vrouwen die met veel liefde hun werk doen en geen kans hebben op een andere baan.
  Persoonlijk vind ik jou reactie niet getuigen van veel gevoel voor je medemensen anders dan je voor portomonnee, daarbij vergetend, kortzichtig dus, dat een verzorging in een tehuis aanzienlijk meer geld kost.

 9. In zuidhorn zijn huishoudelijke zorg medewerkers ookniet verz en krijen 11,43 per uur.Geen reisgeld.Door betalen bij ziekte zodat je geen geld hebt voor inval hulp.
  250euro vrijbesteedbaar krijgde wmo er alleen als je eind van het jaar geldover hebt,van wat.
  Dat krijgt men dat in 2013.
  Zieken worden op alle frontn de dupe.
  Ambssadeur pgb

 10. Vakbond haalt thuiszorg en thuishulp door elkaar. Waarom moeten wij als maatschappij schoonmaaksters betalen? De postbode maakt ook geen praatje meer…. Kom op mensen, laten we ons geluk afhangen van de overheid? Wanneer heb jij voor t laatst een praatje gemaakt bij je oude zieke buurvrouw? Of haar heg geknipt? Het geld is op. Zo simpel is het. De overheid, dat zijn wij, want wij willen niet nog meer belasting betalen. En dus kunnen we ons het niet meer veroorloven.

 11. Het basisprobleem is dat het geld dat de gemeenten van het rijk krijgen voor de uitvoering van de WMO niet geoormerkt is. Daardoor zien de gemeenten hun kans schoon om het geld dat naar de thuiszorg zou moeten, te gebruiken om de gaten in hun begroting te dichten. Gaten die zijn ontstaan op heel andere terreinen, zoals bodemloze (bouw-)putten, mislukte grondspeculatie en falende sociale diensten.
  NIet alleen de medewerkers van de thuiszorg worden uitgeknepen, maar ook de veelal ouderen die de zorg nodig hebben. In Rotterdam wordt het aantal uren zorg dat zij krijgen met gemiddeld 1/3 verminderd. De wethouder stelt dat dat nodig is om in de toekomst nog zorg te kunnen geven; het populaire vergrijzingsverhaal. Een leugen aangezien er volgens de eigen gemeentelijke onderzoeksdienst in de toekomst geen sprake zal zijn van vergrijzing in Rotterdam. (De babyboomers hebben de stad massaal verlaten.)
  Naast het te lage tarief (dat de komende twee jaar zelfs niet geindexeerd wordt), doet de wethouder nog een extra greep in de kas. Hij verplicht de zorgaanbieders om maar liefst 10% van het tarief te gebruiken om ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ in te zetten voor de zorg. Op die manier wentelt hij een financieel probleem in zijn andere portefeuille, af op de zorg.
  De zorgaanbieders moeten voor elkaar krijgen wat hemzelf (met het laten werken van cliënten van de sociale dienst in de kassen in het Westland) niet lukt.
  Dus niet alleen de medewerkers in de thuiszorg zijn het slachtoffer, maar nog veel meer de ouderen die de zorg nodig hebben. Als zwakkeren in de samenleving zijn zij een gemakkelijke prooi bij de jacht op geld van de gemeentebestuurders.

 12. Straks mogen alle cliënten zzp 1/tot en met 3 hun borst nat maken, als de gemeentes deze zorg moeten gaan uitvoeren. gaat het de weg met de WMO op, onvoorstelbaar hoe de ouderen op dit moment gepakt worden. Maar wel medelijden met de arme studentjes die hun langstudeerboete niet kunnen/willen betalen, terwijl ze makkelijk binnen de daarvoor bestemde tijd af kunnen studeren!

 13. Ja, het is zo gemakkelijk om mensen met lage inkomens, of zoals in de thuiszorg, vrouwen met een lage inkomen aan te pakken, zeg maar uit te kleden. Pechthold / D’66 en VVD willen thuiszorg afschaffen. Wat een lef zeg, mensen, vaak ouderen en of gehandicapt, zorg behoevend stemmen zeker niet op Rutte of Pechthold. Laag opgeleide vrouwen al helemaal niet, waarom zou je dan iets voor hen doen.
  Mag ik even overgeven, dit is namelijk om te kotsen meneer.
  Ik word niet goed…………….

 14. Als je niet het lef hebt om te zeggen dat je het niet meer wilt subsidieren dan kun je 2 dingen doen: tarieven aan aanbieders door de bodem laten zakken of eigen bijdrage clienten door het plafond laten gaan.
  Waarom kijkt er niemand vanuit de inhoud? Welke situaties wel en welke situaties niet (meer)? Maar als het dan collectief gefinancierd moet worden, dan tegen normale voorwaarden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.