Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Vakbond wil huishoudelijke hulp rechten geven

Nederlanders moeten hun huishoudelijke hulpen en alfahulpen alle arbeidsrechten geven die “normale” werk­nemers ook hebben. Hiertoe moet Nederland een internationaal verdrag tekenen en een systeem ontwikkelen waarin alle vormen van huishoudelijk werk wit worden betaald. Met dit doel is vakbond FNV deze week een campagne gestart.
Vakbond wil huishoudelijke hulp rechten geven

‘In België en Frankrijk zijn mensen die huishoudelijk werk verrichten wél verzekerd tegen bedrijfson­gevallen, krijgen zij wél doorbetaald bij ziekte en hebben zij wél ontslagbescherming.’ Dat zegt Lucia van Westerlaak van de FNV Vakcentrale op een expertmeeting afgelopen maandag. Het is volgens de FNV hoog tijd dat Nederland dit voorbeeld gaat volgen. Zeker nu de AWBZ fundamenteel wordt herzien en steeds meer mensen huishoudelijke hulpen particulier gaan inhuren. Bovendien stappen steeds meer gemeenten over op de inzet van de alfahulp.

Verdrag 189

Het verbeteren van de arbeids­positie van huishoudelijke werkers kan volgens de bond door af te stappen van de gebrekkige regeling “Dienstverlening aan huis” en door het Verdrag 189 te tekenen van de International Labour Organization (ILO), onderdeel van de Verenigde Naties. De regeling Dienstverlening aan huis stamt uit 2007. Het biedt huishoudelijke werkers weinig arbeidsrechten, zoals ontslagbescher­ming. Met ratificatie van het ILO-verdrag verplicht Nederland zich om werksters arbeidsrechten te geven. De regering zal hier echter niet zonder slag of stoot toe overgaan. Nederlanders betalen nu zwart veel minder voor huishoudeljk werk dan dat een “witte werkster” zou vragen. De vraag ‘wie gaat dat betalen?’ moet eerst beantwoord worden.

Vouchers

België heeft een systeem waarin burgers betalen met vouchers die ze bij de bank kopen. De huishoudelijke hulpen kunnen de vouchers omwisselen voor geld bij een samenwerkingskoepel van schoonmaakbedrijven en sociale partners. Deze instelling zorgt voor de verzekeringen en de premies van de werksters. Achilleshiel van dit systeem is dat België de regeling sterk subsidieert om burgers over de streep te trekken. De werksters zijn met de vouchers goedkoper dan op de informele markt. De Belgische belastingbetaler draait op voor het verschil. De regeling is in België enorm gegroeid en al aan de bovenkant begrensd.

Alfahulpen

Voor mensen met een zorgindicatie is wellicht een andere oplossing mogelijk dan vouchers. Alfahulpen die werken bij mensen met een zorgindicatie zouden wat Abvakabo FNV betreft onder de cao voor de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) moeten gaan vallen. ‘De ongelijkheid in de huishoudelijke zorg tussen alfahulpen en medewerkers in loondienst moet opgeheven worden. Ze doen allebei hetzelfde werk en horen dus allebei in de cao-VVT’, aldus Abvakabo-bestuurder Wim van der Hoorn. ‘Nu is de alfahulp een sluiproute om minder te betalen.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Koen Suyk)

Lees meer:

Gemeente kiest weer voor alfahulp

Schippers: huishoudelijke hulp voortaan zelf betalen

12 REACTIES

  1. @Manja de constructie via organisaties en instellingen houdt vreselijk veel “overhead” aan het werk, dit betekend veel hogere kosten. Ik ben met je eens dat hulpen geïnformeerd moeten zijn, echter kijk ok rijksoverheid.nl en daar staat alles helder op de rij. Maak het duurden en omslachtiger en ze gaan gezellig weer “zwart” aan de slag

  2. Lees alle reacties
  3. Helaas zijn deze mensen erg kwetsbaar en hebben geen idee wat het inhoudt om ZZP-er te zijn. Wie vertelt hen dat ze zelf een verzekering voor arbeidsongeschiktheid af moeten sluiten, alle werknemerspremie zelf moeten afdragen, pensioen zelf moeten opbouwen en ok loonbelasting moeten betalen. Het lijkt leuk, ze hebben een hoger uurloon, maar als alle lasten er van af gaan vraag ik me af of ze het minimumloon overhouden. Gewoon dezelfde rechten als een HVZ in de VVT.

  4. Wat is er nou mis met het zelfstandig ondernemerschap? Als mensen er voor kiezen om als zzp’er HVZ te verlenen en op die manier meer tegemoet komen aan de wensen van hun cliënten en niet in de wurggreep hoeven te werken van een werkgever, die allerlei beperkingen oplegt, is dit toch alleen maar toe te juichen!!!

  5. Er is voor een paar jaar terug afgesproken dat deze mensen in dienst zouden komen van de zorginstelling en nu zijn er enkele gemeenten die deze rechten weer om zeep helpen dat mag niet gebeuren. Deze mensen hebben net zo veel rechte als een ander.

  6. Praat de FNV wel met de alfahulpen zelf??? Er zijn echt veel alfahulpen die er bewust voor kiezen om alfahulp te zijn. Zij kiezen voor een hoger inkomen en niet voor opbouw van pensioen e.d. Risico voor bedrijfsongevallen e.d. kunnen op een andere manier opgelost worden. Werken in loondienst is niet de enige mogelijke oplossing!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.