Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbondsleden stemmen over eindbod Cao umc

Anouk Brinkman
Leden van de vakbonden kunnen vanaf volgende week stemmen over het eindbod van de Cao universitair medische centra (Cao umc). De vakbonden zijn verdeeld neutraal positief over het voorstel van de NFU.
Stiptheidsacties_LUMC_CAO_UMC_FNV_Ilse_van_de_Reep
Foto: Ilse van de Reep
Een vergoeding voor coassistenten, een structurele salarisverhoging van 8,25 procent en aanpak van de werkdruk. Na een zomer van actievoeren noemen de vakbonden LAD/AC/FBZ het eindbod van de Cao umc ‘marktconform’. FNV en NU’91 zijn minder positief gestemd. De salariseis lag oorspronkelijk op 10,5 procent, in mei wilde de NFU een structurele loonsverhoging van 6 procent doorvoeren. ‘Met 8,25 procent zijn zij ons zeker tegemoet gekomen. Het is een stap in de goede richting, maar het sluit niet volledig aan op ons voorstel’, aldus een woordvoerder. De stiptheidsacties in de umc’s gaan volgens FNV door, maar de aangekondigde verzwaring wordt voorlopig opgeschort. Als het aan de LAD ligt worden de acties gestaakt. Vakbondsleden kunnen vanaf volgende week hun stem uitbrengen. FNV, CNV en NU’91 zullen het eindbod niet met een positief advies bij de leden neerleggen. ‘Wij laten het aan de leden over om daarin een keuze te maken.’

Salarisverhoging

De structurele loonsverhoging van 8,25 procent wordt verspreid over drie jaar, waarbij de verhoging telkens op 1 augustus van dat jaar ingaat. De eerste salarisstijging is op 1 augustus 2018 met 2,5 procent, in 2019 komt er 2,75 procent bij en in 2020 3 procent. Coassistenten krijgen vanaf 1 januari 2019 een vergoeding van 100 euro bruto per maand.

Verlaging werkdruk

Een ander belangrijk gespreksonderwerp waar de partijen lange tijd niet uitkwamen, is de hoge werkdruk. De Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) stelt in het eindbod onder meer voor om de verlofregelingen te verruimen, waaronder het recht op betaald kortdurend zorgverlof. Mantelzorgers hebben dan vier in plaats van drie weken per jaar recht op verlof tegen betaling van 70 procent van het salaris. Verder gaan de umc’s verder met het weghalen van niet-zorgtaken uit het pakket van zorgmedewerkers en worden experimenten met zelfroosteren en teamroosteren uitgebreid.

Vergoeding coassistenten mijlpaal

Volgens Brigitte Sprokholt, onderhandelaar arbeidsvoorwaarden voor de LAD/AC/FBZ, komt het bod voor een groot deel tegemoet aan de wensenlijst van werknemers. ‘Natuurlijk kunnen we niet op al onze punten de volledige 100 procent binnenhalen; dat zou met het oog op het moeizame traject dat we achter de rug hebben ook niet realistisch zijn, maar we denken dat dit bod marktconform is in vergelijking met andere cao’s. Ook ben ik heel blij dat het na jarenlange inspanningen eindelijk is gelukt een vergoeding voor coassistenten af te spreken. Dat is voor mij als onderhandelaar echt een mijlpaal.’

Moeizame onderhandelingen

De eerste gesprekken over de Cao umc zijn in december 2017 gestart. In juni liepen de onderhandelingen vast, waarna de hele zomer acties zijn gevoerd in de verschillende umc’s. Deze maand waren er informele gesprekken tussen de NFU en de vakbonden, maar die resulteerden niet in het hervatten van de onderhandelingen. Vorige week woensdag legde de NFU een eindbod op tafel, waarop de vakbonden uiterlijk gisteren moesten reageren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.