Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Wal: ‘Meer aandacht voor veiligheid medicatie’

Artsen en apothekers moeten meer aandacht besteden aan medicatieveiligheid. Dat heeft Gerrit van der Wal, de inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg, gisteren in Rotterdam gezegd.

Van der Wal meldde dat de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld zeven patiënten zijn overleden omdat het geneesmiddel methotrexaat eenmaal daags in plaats van eenmaal per week was gebruikt. Patiënten met reuma krijgen het middel een keer in de week, terwijl de veel hogere frequentie voor kankerpatiënten wordt voorgeschreven. Van der Wal deed zijn uitspraak tijdens het symposium ‘Patiëntveiligheid in de eerste lijn’. Hij betoogde dat een patiënt niet veilig is als zijn medicatie niet veilig is geregeld. Van der Wal wees op de honderden mensen die jaarlijks door een maagbloeding onnodig overlijden omdat ze langdurig pijnstillers (ontstekingsremmers) hebben gebruikt zonder middelen die de maag beschermen.

Vermijdbare fouten

Uit onderzoek is gebleken dat de fouten voorkomen bij de diagnose, de behandeling en bij de overdracht van een patiënt van de ene naar de andere zorgverlener. Van de 21.000 ziekenhuisopnames die te maken hebben met medicijngebruik was ongeveer een derde het gevolg van vermijdbare fouten van huisartsen of apothekers. Het afgelopen jaar heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ongeveer 130 meldingen van gevallen met dodelijke afloop uit de eerste lijn behandeld, liet Van der Wal weten. Veel kwetsbare ouderen slikken dagelijks een hele reeks pillen, die volgens veel artsen best wat minder kan.

Patiëntenveiligheid

De topman van de IGZ vindt het kwalijk als zorgverleners nalaten actie te ondernemen als er iets is gegaan. Dat vindt hij net zo erg als het veroorzaken van een incident. “Of misschien wel zelfs wel erger.” De inspectie zal volgend jaar voor het eerst een patiëntveiligheidsprijs uitreiken aan een initiatief dat een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan veilige zorg. (ANP)

Lees ook:

20.000 fouten met medicijnen in verpleeghuizen

Klink wil halvering aantal fouten in vijf jaar

‘Zorgverleners moeten eerlijker worden over fouten’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.