Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Controles op pgb weer uitvoeren’

Redacteur Zorgvisie
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat onderzoek doen naar een alternatief voor de uitvoering van het trekkingsrecht. De noodmaatregelen die nu van toepassing zijn voor controles op het pgb worden langzaam teruggedraaid. Dat is de uitkomst van het debat dat gisteren werd gevoerd.
Controle400.jpg
Fotolia.

De uitvoering van het trekkingsrecht ligt nu bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), maar daarover is veel ontevredenheid. Eerder deze maand vroeg de Tweede Kamer staatssecretaris Van Rijn om de uitbetaling van pgb’s niet meer door de SVB te laten doen. In een Algemeen Overleg met SP, PvdA, D66, GroenLinks, CDA en VVD gaf Van Rijn gistermiddag aan dat hij het onderzoek naar alternatieven nog voor de zomer wil hebben afgerond. Wie dat onderzoek gaat uitvoeren, is nog niet duidelijk.

Declaraties budgethouders
Volgens de staatssecretaris wordt 1,5 procent van de correct ingediende declaraties niet binnen de wettelijke termijn uitbetaald aan budgethouders. Hij gaf aan dat 95 procent van de declaraties binnen 10 dagen worden uitbetaald en ‘het overgrote deel’ binnen een maand. ‘Bij de declaraties die niet op tijd worden uitbetaald, gaat het volgens de SVB om incidentele en complexe fouten waarbij veel handmatig werk komt kijken’, zei Van Rijn. Hij gaf wel toe dat er, vooral in de Wlz, soms veel tijd zit tussen een indicatie en de eerste uitbetaling.

Controles opgeschort
Om te voorkomen dat budgethouders niet tijdig worden uitbetaald, heeft de staatssecretaris begin 2015 een aantal controles opgeschort. ‘Dat ging bijvoorbeeld om controles op de arbeidsrechtelijke situatie of de ondertekening van een declaratie’, legde Van Rijn gisteren uit. Deze controles wil hij vanaf deze zomer langzaam weer gaan invoeren. Daarbij waarschuwde hij de Kamer wel gelijk dat het niet allemaal van een leien dakje zou gaan. ‘We moeten naar de situatie waarbij we niet meer iedereen betalen terwijl we de controles niet doen. Zorgkantoren, gemeenten en budgethouders geven allemaal aan dat we er toch een keer doorheen moeten’, legde Van Rijn uit. ‘Maar als we alle controles aanzetten, gaat er een aantal zaken uitvallen. We moeten bekijken welke controles echt uitgevoerd moeten worden en de budgethouders goed voorlichten. Dit gaat effect hebben op de betalingen, dat kan ik je op een briefje geven.’

Herbeoordeling indicaties
Naast de discussie over controles, gingen de Kamerleden ook met de staatssecretaris in gesprek over de herbeoordelingen van indicaties, die voor 1 mei gedaan moeten worden. Niet alle fracties waren ervan overtuigd dat de gemeenten op tijd klaar zouden zijn. Van Rijn: ‘De VNG gaat alle gemeenten in een brief nogmaals aansporen en vragen wat de situatie bij hen is op 31 maart. Op die manier weten we wie op tijd klaar is en wie achterloopt. We moeten ervoor zorgen dat gemeenten niet in tijdnood komen met de jaarrekening.’

Achterstand gemeenten
Sjoerd Potters (VVD) vroeg de staatssecretaris inzichtelijk te maken in welke gemeenten er een achterstand is. ‘We willen zichtbaarheid, een lijst met gemeenten die achterlopen. Als er op 1 april geen lijst is, loopt niemand achter. Als er wel gemeenten met een achterstand zijn, kunnen we de lijst gewoon op de site van VWS publiceren, zodat gemeenteraden kunnen zeggen: hier moeten we iets aan doen.’

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.