Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn gaat harder optreden tegen bureaucratie

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS gaat met instellingen en verzekeraars praten om ervoor te zorgen dat personeel in de zorg minder tijd kwijt is aan de administratie. Van Rijn erkende dinsdag in de Tweede Kamer dat de regeldruk in zorginstellingen helaas een bekend en hardnekkig fenomeen is.
Van Rijn gaat harder optreden tegen bureaucratie

Met alle betrokken organisaties kijken hoe het minder kan, is volgens de bewindsman de enige manier om ervoor te zorgen dat de registratielast afneemt en personeel meer ruimte krijgt om voor patiënten te zorgen. Van Rijn gaf aan dat hij het punt hoog op zijn agenda heeft staan en dat er al diverse acties in gang zijn gezet om onnodige regels te schrappen. De bewindsman hoopt dat zo ook kosten kunnen worden bespaard. ‘Juist op dit punt is het zaak dat we in de langdurige zorg geen onnodige kosten maken.’

Ten koste van de zorg

Zaterdag bleek uit onderzoek van de NOS en de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) dat verpleegkundigen en verzorgenden zoveel papierwerk moeten bijhouden dat dit ten koste gaat van de zorg voor patiënten. Zo eisen de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zorginstellingen en keurmerken allemaal registraties. Dezelfde onderwerpen moeten vaak op verschillende manieren in verschillende systemen worden bijgehouden. Zorgpersoneel is daardoor dagelijks 2 tot 3 uur kwijt met de administratie. Kamerlid Martine Baay-Timmerman (50PLUS) repte van een zorgelijk hoge regeldruk die er volgens haar toe leidt dat de zorg onnodig duur en inefficiënt wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.