Als gemeenten volgend jaar vastlopen met de nieuwe aanpak voor de langdurige zorg, is het kabinet bereid met ze om tafel te gaan. Van Rijn: ‘Deze staatssecretaris is niet een staatssecretaris die een wet regelt en dan zegt: de gemeenten zoeken het maar uit. Het is ook geen hervorming om het hervormen.’
Hervorming
Het kabinet hervormt de langdurige zorg. Het wil zo een einde maken aan de stijgende kosten in deze zorg en het mogelijk maken dat ouderen en chronisch zieken langer thuis kunnen wonen. Volgens Van Rijn is de andere koers nodig: we moeten elk dubbeltje omdraaien om de zorg voor oudere, kwetsbare mensen overeind te houden, stelt hij. In de nieuwe opzet worden gemeenten en zorgverzekeraars meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. De overheveling van taken gaat gepaard met in elk geval een bezuiniging van 465 miljoen euro op de huishoudelijke verzorging. Van Rijn: ‘We vragen de gemeenten niet alleen overheidstaken uit te voeren met minder geld, maar ook om het anders te doen. Bijvoorbeeld met de dagbesteding en de wijkverpleegkundige zorg waar meer rekening kan worden gehouden met iemands persoonlijke omstandigheden.’ (bron: ANP)

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier
Met wiens persoonlijke omstandigheden wordt hier eigenlijk rekening gehouden, naar het schijnt alleen die van kabinetsleden.
ja Gem kunnen ver komen als ze de helft van HHV afnemen !