Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Rijn: Geen extra geld voor gemeenten

Mark van Dorresteijn
Volgens staatssecretaris Van Rijn van VWS kunnen gemeenten heel ver komen met het huidige budget voor de transitie. Gemeenten hoeven nu nog niet te rekenen op extra geld. ‘Ik denk dat we heel ver kunnen komen, mocht dat niet zo zijn dan gaan we ernaar kijken’, aldus Van Rijn in het tv-programma Buitenhof.
Van Rijn: Geen extra geld voor gemeenten

Als gemeenten volgend jaar vastlopen met de nieuwe aanpak voor de langdurige zorg, is het kabinet bereid met ze om tafel te gaan. Van Rijn: ‘Deze staatssecretaris is niet een staatssecretaris die een wet regelt en dan zegt: de gemeenten zoeken het maar uit. Het is ook geen hervorming om het hervormen.’

Hervorming

Het kabinet hervormt de langdurige zorg. Het wil zo een einde maken aan de stijgende kosten in deze zorg en het mogelijk maken dat ouderen en chronisch zieken langer thuis kunnen wonen. Volgens Van Rijn is de andere koers nodig: we moeten elk dubbeltje omdraaien om de zorg voor oudere, kwetsbare mensen overeind te houden, stelt hij. In de nieuwe opzet worden gemeenten en zorgverzekeraars meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. De overheveling van taken gaat gepaard met in elk geval een bezuiniging van 465 miljoen euro op de huishoudelijke verzorging. Van Rijn: ‘We vragen de gemeenten niet alleen overheidstaken uit te voeren met minder geld, maar ook om het anders te doen. Bijvoorbeeld met de dagbesteding en de wijkverpleegkundige zorg waar meer rekening kan worden gehouden met iemands persoonlijke omstandigheden.’ (bron: ANP)

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.