Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Iedere patiënt moet thuis kunnen sterven’

Iedere terminale patiënt moet thuis kunnen sterven, ook als deze patiënt (kort) in een zorginstelling heeft gewoond. Dat antwoordt staatssecretaris Martin van Rijn op Kamervragen van onder meer Agnes Wolbert (PvdA) en Lea Bouwmeester (PvdA).
Martinvanrijnanp660
ANP REMKO DE WAAL

Van Rijn geeft daarmee gehoor aan de noodkreet van de transferverpleegkundigen en het palliatief team van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). In de maand november overleden daar drie terminale patiënten met een bindende verpleeghuisindicatie, die door de regelgeving niet thuis konden overlijden terwijl ze dat wel wilden. De transferverpleegkundigen verzochten via de (social) media de politiek dringend om een aanpassing in de regelgeving.

Regelgeving

Met een aanpassing in de regelgeving komt Van Rijn de verpleegkundigen tegemoet. ‘Ik wil juist vermijden dat er in de laatste levensfase verschuivingen tussen Wlz en Zvw plaats moeten vinden. Dat geeft onrust voor zowel de cliënt als zijn mantelzorgers. In de voornoemde situaties bleken de beleidsregels indicatiestelling Wlz niet duidelijk genoeg te zijn, deze zijn inmiddels verduidelijkt. Hopelijk bestaan er geen misverstanden meer over de mogelijkheid dat het CIZ bij mensen die thuis willen overlijden een indicatiebesluit voor zorgprofiel beschermd wonen met intensieve palliatief terminale zorg kan afgeven.’

Indicatiebesluit

Van Rijn zegt ervan op de hoogte te zijn dat het beschikbare zorgprofiel (voorheen ZZP) niet in alle gevallen voldoende ruimte voor zorgaanbieders om palliatief terminale zorg thuis te bieden. ‘Daarom heb ik geregeld dat het CIZ bij mensen die thuis willen overlijden een indicatiebesluit voor zorgprofiel beschermd wonen met intensieve palliatief terminale zorg kan afgeven. Daarnaast heb ik geregeld dat de zorgkantoren extra zorg boven op dit zorgprofiel (voorheen ZZP) kunnen toekennen als dat nodig is.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.