Van Rijn: ‘Integrale tarief wijkverpleging is niet verplicht’

Zorgaanbieders mogen zelf kiezen of ze in 2017 de bekostiging van de wijkverpleging doen op basis van het integrale tarief voor wijkverpleging. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS gezegd in een Kamerdebat over wijkverpleging op 14 juni.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
RijnMartinvan300vws.jpg
Staatssecretaris Martin van Rijn: 'Het integrale tarief wijkverpleging is in 2017 een experiment.' - Foto: VWS

De wijkverpleegkundige aan het stuur, minder bureaucratische lasten en de bekostiging simpeler maken, dat is kortgezegd waar de plannen van Van Rijn voor de wijkverpleging op neer komen. In 2019 komt er een nieuwe bekostiging gebaseerd op zorgprofielen. Als het aan Van Rijn ligt, in drie categorieën: lichte, middelzware en zware zorg. De komende jaren worden de indicaties die de wijkverpleegkundigen stellen gebruikt om de zorgprofielen nader in te vullen. Maar Van Rijn wil tot 2019 niet stilzitten en alvast een grote stap maken. In plaats van de huidige vijf verschillende aanspraken, komt er in 2017 al één geïntegreerd tarief.

1
82

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Dat is toch wel weer typisch de politiek, eerst jaren roepen dat zorgorganisaties veel moeten leren van ondernemers en waarin MBA-geschoolde bestuurders de overhand hebben gekregen. Nu bang zijn voor het gedrag wat daardoor wordt gestimuleerd. Ik ken gelukkig alleen zorgprofessionals op alle niveaus die vanuit andere motieven voor het vak hebben gekozen en gaan voor het betekenisvol zijn voor mensen die deels van hen afhankelijk zijn. Geef hen de ruimte, laat de mensen met een zorgvraag bepalen wie hen passend helpt en waarin hun netwerk erbij hoort. Bovenal als de kwaliteit van de wijkverpleging goed is, dan maken hogere tarieven niet het verschil, dat doet het volume, wat exponentieel daalt. Dus beloon op kwaliteit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.