Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Onderste steen boven bij Alliade’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Twee directeuren van Zorggroep Alliade zouden hun eigen bedrijven inhuren en zo zorggeld wegsluizen. RTL Nieuws berichtte er begin deze week over. Alliade zegt dat al het geld ten goede is gekomen aan de zorg.
geld.fotolia.jpg
Fotolia

Van Rijn schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. 

Onderaanneming
De directeur en de inmiddels ex-directeur van Alliade hebben volgens RTL Nieuws naast hun directeursfunctie een serie zorgbedrijven in eigendom, opererend onder de holding Freya Groep. Ze hebben verschillende onderaannemingsconstructies opgezet tussen Alliade en bedrijven uit de Freya Groep. Ook zou de vriendin van een van de directeuren, als manager in dienst bij Alliade, tegelijkertijd in dienst zijn als directeur bij een onderdeel van de bedrijvengroep  van haar vriend.

Zorgwetten
Van Rijn vindt dat de situatie rond  Alliade en andere betrokken partijen goed moet worden onderzocht. Dit raakt volgens hem aan verschillende wetten en regels in de zorg. Van Rijn wil laten uitzoeken of Alliade voldoet aan de Zorgbrede Governancecode, de beloningseisen in de WNT, de rechtmatigheidseisen ten aanzien van winstuitkering in de Wet marktordening gezondheidszorg, eisen aan zorginstellingen in de WTZi, de Wmo en de Jeugdwet. 

Onafhankelijk onderzoek
Bestuurder Wilfred Juurlink en Erik Kuik laten het volgende weten: ‘Al deze publiciteit en de wijze waarop een deel daarvan is gebracht, raakt ons erg. We zijn teleurgesteld over alle oordelen en veroordelingen nog voor er onderzoek is gedaan.’ De bestuurders herkennen zich niet in het beeld dat van Alliade wordt geschetst. Juurlink en Kuik zeggen te begrijpen dat dit vragen oproept. Ze laten nogmaals weten een onafhankelijk onderzoek te zullen instellen en zo nodig hun werkwijze aan te passen. Op dit moment zoeken zij externe deskundigen om hen bij dit onderzoek te helpen.

Alliade
Zorggroep Alliade is een concern dat zorg biedt op grond van de Wet langdurige zorg, de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning aan ongeveer 7000 cliënten in het noorden van Nederland. Een deel van de ondersteuning en jeugdhulp waarover contracten zijn gesloten met gemeenten laat Alliade uitvoeren door een onderaannemer, de Freya groep. Volgens de berichtgeving van RTL Nieuws is de Freya groep eigendom van een directeur en een ex-directeur van Alliade.

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.