Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Van Rijn pakt ‘upcoding’ aan

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gaat het te zwaar en dus te duur inschatten van zorg door instellingen ('upcoding' ) aanpakken. Dat heeft hij woensdag laten weten aan de Tweede Kamer. Instellingen mogen minder zelf indicaties maken.
Van Rijn pakt ‘upcoding’ aan

Van Rijn neemt direct maatregelen naar aanleiding van een onderzoek dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft gedaan. ‘Ik zie per direct aanleiding voor maatregelen om upcoding zo nodig de kop in te drukken’, aldus Van Rijn. ‘We moeten zeker stellen dat geld voor de zorg in alle gevallen goed wordt besteed.’ Van Rijn wil de indicatiestelling van zorgzwaartepakketten (zzp’s) per 1 januari 2015 volledig onderbrengen bij het CIZ. Dit betekent dat de gemandateerde indicatiestelling, waarbij zorgaanbieders zelf indicaties mogen stellen, verdwijnt.

Zwaarder zorg
Uit de rapportage blijkt volgens het departement dat in 23 procent (45 gevallen) van de 202 onderzochte gevallen sprake is van zwaardere zorg dan het CIZ in die gevallen zelf zou hebben vastgesteld. In 73 procent was het gelijk of met een ‘verwaarloosbaar’ verschil. Een van de maatregelen van Van Rijn is dat instellingen na vaststelling van ‘upcoding’ niet meer zelf mogen indiceren ofwel de nodige zorg mogen vaststellen.


Otwin van Dijk

Intussen neemt de PvdA de zaak hoog op. Kamerlid Otwin van Dijk ‘is geschrokken van de omvang waarin zorginstellingen zwaardere indicaties afgegeven dan cliënten in werkelijkheid nodig hebben. Geld dat ten onrechte is verstrekt moet bovendien worden teruggevorderd. En voor zorgorganisaties die bewust sjoemelen met indicaties moeten er boetes komen.’

Forse stijging
Eerder dit jaar meldde de Volkskrant op basis van eigen onderzoek dat de vraag naar zware zorg door zorginstellingen fors is gestegen. Het aantal indicaties voor zware zorg zou zijn gestegen van 80.000 in 2009 naar 118.000 in 2012. Volgens de krant schatten artsen de toestand van chronische patiënten ernstiger in om voor hen betaalde langdurige zorg te behouden. Of er in de gevallen van upcoding die het CIZ aan het licht heeft gebracht sprake is geweest van opzet of fraude is niet onderzocht, laat een woordvoerder van de staatssecretaris weten. (ANP)

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Als hulpverlener wil je het beste voor de patient en men kiest liever te hoog dan te laag. Precies indiceren wat nodig is, in termen van zorg, kan namelijk niet meer. Ik praat het opzettelijk en vanwege financieel gewin over- indiceren niet goed, maar het is ook inherent aan het systeem dat je in categorieen moet indiceren en dan soms een hap teveel moet aanvinken.

 3. Het gaat over de indicatie voor langdurige en chronische zorg, de inschaling van de zorgzwaarte en dus de vergoeding die de patiënt krijgt.
  Juridisch kun je je afvragen waar het probleem ligt: de instelling die de diagnosen zwaarder dan werkelijk in het dossier opneemt, of het CIZ die op basis van de juiste documenten de zorg hoger indexeert.
  Eigenlijk is het niets anders dan het gevolg van een overbureaucratisering van de zorg, die deze in de grond nodeloze discussies steeds weer laat terugkomen.
  In plaats dat de koe bij de horens genomen wordt en de procedures vereenvoudigd worden, ontwerpt de overheid (en daarmee consultants) extra procedures, waardoor foutenkans en de mogelijkheid tot updaten verder groeit.
  De vereenvoudiging van de procedures zou alleen al miljoenen besparen………………

 4. Ja er worden zeker upcoding is zeker gaande.
  Een man kreeg geen indicatie voor opname en twee weken later wel omdat zijn ouders bang zijn als ze er niet meer zijn.
  Deze man kan goed voor zichzelf zorgen.
  Zo in een klap in 4
  ambassadeur pgb
  Dat is schaamteloos.
  En hoe gaat de gemeente straks de vergoedingen verstrekken daar komt niets van terercht

 5. ik mis in de berichtgeving dat een van de aanleiding voor de upcoding gevonden kan worden in de terugkerende plannen om de vergoeding van de beperkte zorgbehoefte (zzp’s 1-3) te beknotten of zelfs te beëindigen. veel patiënten en cliënten zien daardoor het kleine beetje zorg dat zij krijgen verdampen. om die zorg zeker te stellen vragen ze een zwaardere indicatie aan dan eigenlijk noodzakelijk is.
  daarnaast speelt natuurlijk dat zorgaanbieders door deze plannen hun omzet zien dalen en mede om redenen van exploitatie ingaan op verzoeken om de indicatie te verzwaren. en ongetwijfeld zullen sommige instellingen ook actief op zoek gaan naar mogelijkheden om hun exploitatie te versterken.
  het volledig overhevelen van de indicatiestelling naar de CIZ’s lijkt mij geen goede oplossing. in de eerste plaats omdat die taak hen juist is ontnomen om de bureaucratisering te bestrijden en daarmee juist de eerste successen bereikt lijken te worden. (in hoeverre is de rapportage van het CIZ die de staatssecretaris aanleiding geeft dit beleid te wijzigen een kwestie van ‘wij van WCeend’?). beter zou het mijns inziens zijn de indicatiestelling meer te leggen bij de eerstelijnszorg (huisartsen en gespecialiseerde wijk functionarissen) die geen eigen zakelijk belang heeft bij verzwaring van de indicaties. het CIZ zou vervolgens de afgegeven indicaties moeten toetsen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.