Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn presenteert groot dementieplan

Meer mensen moeten weten wat dementie inhoudt zodat ze daar ook op kunnen inspelen als ze er in hun omgeving mee te maken krijgen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil de komende vijf jaar in totaal 16 miljoen euro uittrekken om bij zeker één miljoen mensen de kennis over de hersenaandoening te vergroten.
Van Rijn presenteert groot dementieplan

Hij heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. ‘Dementie is verschrikkelijk. En of we willen of niet: dementie zal de komende jaren een steeds grotere rol in ons dagelijks leven spelen. Daarom zet ik in op één miljoen paar extra oren en ogen’, aldus Van Rijn.’Het gaat om mensen die doorhebben wat er aan de hand is als iemand het even niet meer weet in de supermarkt of zonder bestemming in de bus stapt. Daar is bij mensen zoals jij en ik meer besef en begrip voor nodig, ook om zo vroeg mogelijk een helpende hand te kunnen bieden.’ Hij volgt hiermee een Engels voorbeeld.

Vergeetziekte

Doel is dat meer mensen de ‘vergeetziekte’ sneller herkennen en ernaar kunnen handelen. Het gaat niet alleen om familieleden maar ook om winkelpersoneel en buschauffeurs. Het moet ook leiden tot meer begrip als dementerenden opeens iets niet meer weten of als ze in lastige situaties komen.

Dementievriendelijk

Van Rijn bezocht afgelopen woensdag in Doorn een supermarkt die als eerste een certificaat voor ‘dementievriendelijke winkel’ ontvangt. Zo’n initiatief sluit aan bij de wens van het kabinet dat mensen zo lang mogelijk zichzelf kunnen redden en thuis blijven wonen.

Verder gaat de staatssecretaris met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders uitzoeken waar nog knelpunten zitten in hun samenwerking bij de zorg voor dementerenden.

Wetenschappelijk onderzoek

Al eerder trok het kabinet 32,5 miljoen euro uit voor onder meer wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Momenteel hebben ongeveer 260.000 mensen dementie en dat zal in 2050 zijn opgelopen tot naar schatting 400.000. Vandaag maakte het CBS bekend dat dementie de grootste doodsoorzaak is in plaats van hartinfarcten.(ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.