Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn verbetert ondersteuning mantelzorgers

Mantelzorgers moeten door de gemeenten beter worden betrokken bij het organiseren van de zorg en volledig op de hoogte worden gebracht van mogelijkheden die er zijn tot ondersteuning. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in zijn voortgangsrapportage Informele zorg aan de Tweede Kamer.
Van Rijn verbetert ondersteuning mantelzorgers
Foto: ANP - Roos Koole

Van Rijn: ‘Mantelzorg is soms heel zwaar. Daarom moeten we  alles uit de kast halen om het voor hen iets makkelijker te maken. Dat begint met goed informeren over alle mogelijkheden voor hulp en ondersteuning die er zijn in een gemeente. Maar ook zorgen dat mantelzorgers altijd een volwaardige plek aan tafel hebben als het gaat over de zorg voor hun dierbaren, of dat nu thuis of in een instelling is.’

Betere respijtzorg

De staatssecretaris wil betere respijtzorg mogelijk maken. Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen. Daardoor kunnen zij de zorg beter volhouden. Dat gaat nu volgens belangenvereniging Mezzo niet goed. Daarom heeft de staatssecretaris met Mezzo afgesproken de bestaande respijtwijzer te verbeteren. Mantelzorgers krijgen op die op een eenvoudige manier zicht op de respijtmogelijkheden die er in hun omgeving zijn.

Gemeenten

Van Rijn roept bovendien wethouders op om mantelzorgers te betrekken en te informeren over de ondersteuning die voor hen beschikbaar is. Mezzo heeft daarnaast zes regionale adviseurs die in het land actief zijn en gemeenten gevraagd en ongevraagd advies geven.

Verruiming zorgverlof

Ten slotte verruimt het kabinet per 1 juli het zorgverlof. Dan is ook mogelijk om vrij te nemen om voor broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten of bekenden te zorgen. Tijdens dat verlof krijgt de werknemer minstens 70 procent van het salaris betaald. Een publiekscampagne om mensen hierover te informeren is in volle gang.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.