Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Van Rijn verzacht maatregelen AWBZ

Mark van Dorresteijn
Gemeenten krijgen 706 miljoen euro om maatwerk te kunnen bieden aan chronisch zieken en gehandicapten die thuis wonen. Voor mensen in een instelling wordt 248 miljoen euro gereserveerd om te voorkomen dat zij door de hogere AWBZ-bijdrage te weinig zak- en kleedgeld overhouden.
Van Rijn verzacht maatregelen AWBZ

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dat dinsdagavond geschreven aan de Tweede Kamer. Van Rijn wil zo de gevolgen opvangen als volgend jaar de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) wordt afgeschaft en de bestaande korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo verdwijnt. Mensen met een Wajong-uitkering krijgen door de verzachting straks 1700 euro per jaar bovenop de zak- en kleedgeldnorm. En personen met een AOW-uitkering krijgen jaarlijks 950 euro bovenop die norm, aldus de staatssecretaris.

Maatwerk

De Wtcg schiet volgens het kabinet zijn doel voorbij, omdat het geld niet bij de juiste mensen terecht komt. Volgens Van Rijn wordt nu niet gekeken of iemand echt meer kosten heeft door zijn ziekte of aandoening en kunnen gemeenten beter in beeld krijgen wat mensen nodig hebben en gerichter maatwerk leveren.

Gedeeltelijk tevreden

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland is gedeeltelijk tevreden. ‘Voor mensen en instellingen is dit goed nieuws. Die groep wordt hier behoorlijk mee geholpen’, aldus een woordvoerder. ‘Voor thuiswonenden verandert er echter niets. Zij blijven inkomensachteruitgang houden. Gemeenten zitten enorm in geldgebrek en zij mogen zelf weten hoe ze het geld besteden aan voorzieningen binnen het sociale domein.’

6 REACTIES

  1. Dan wel, dan niet, dan veel en dan minder.
    Ik denk dat ik het weet. Hoog inzetten op verminderen van kwaliteit en verhoging van kosten; dan de vermindering in kwaliteit iets minder erg maken en de kosten iets minder verhogen EN TENSLOTTE BEREIKEN WAT MEN PRECIES UITGEVOERD WIL HEBBEN.
    Buiten dat de kwaliteit dan stevig minder wordt en de kosten stevig hoger, proberen Schippers en van Dijk ons ook nog stil te houden met achterbakse methoden en er ook nog van uit te gaan dat dat dom volk dat niet door heeft.
    Over kwaliteit van leiders gesproken. Dit land glijdt af naar een club die alleen maar voor zichzelf zorgt.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.