Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Rijn: ‘Wachtlijsten complexe gehandicaptenzorg ongewenst’

Redacteur Zorgvisie
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS noemt het ongewenst dat een deel van de jongeren met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen geen plaats kan vinden in een instelling. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Van Rijn Groot.jpeg

De brief is een reactie op Kamervragen van Lilian Marijnissen (SP), die vragen stelde naar aanleiding van een verslag van Nieuwsuur over het onderwerp. ‘De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan het herzien en verbeteren van het zorgstelsel, zodat iedereen die dat nodig heeft zo snel mogelijk passende zorg kan krijgen’, schrijft Van Rijn als antwoord op de vragen. ‘Ook voor mensen met complexe problematiek moet die zorg er gewoon zijn.’

Wachttijden oplossen
Van Rijn benadrukt in de brief dat hij samen met de zorgkantoren bezig is om uit te zoeken hoe de zorg voor deze groep beter kan worden geregeld. De zorgkantoren zijn op dit moment bezig om cliënten te benaderen en hen ‘meer proactief te bemiddelen’, meldt de staatssecretaris. Dat er wachttijden zijn ontstaan is volgens hem in elk geval geen financiële kwestie. ‘In principe is er geld voor deze zorg beschikbaar. Maar dat betekent niet automatisch dat een instelling iedereen die op hun wachtlijst staat ook meteen zorg kan bieden zonder hierover afspraken te maken met het zorgkantoor. Als het tussen zorgkantoor en zorgaanbieder afgesproken productiemaximum voor een bepaalde periode is bereikt en er toch nog mensen op de wachtlijst staan, zullen over het snel aanpakken van die wachtlijst nadere afspraken moeten worden gemaakt’, schrijft hij.

Stappen tegen wachtlijsten
Het inschatten van de hoeveelheid zorg die kan worden geleverd is volgens Van Rijn echter geen eenvoudige klus, vooral niet bij een kleine doelgroep als mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Maar volgens de staatssecretaris zijn er wel concrete stappen gezet om de wachtlijsten die zijn ontstaan op te lossen. ‘Ik ben in overleg met MEE, Ieder(in) en zorgkantoren om te bekijken wat de beste aanpak is om dit probleem verder in kaart te brengen en zo snel mogelijk op te lossen. Over de resultaten van deze overleggen, de verder te nemen stappen en de eerste resultaten daarvan zal ik u zo spoedig mogelijk informeren.’

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.