Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Rijn wil vraagverlegenheid doorbreken

Mark van Dorresteijn
Zorgverleners en gemeenten krijgen de taak om af te rekenen met vraagverlegenheid. Dat stelt staatssecretaris Van Rijn in een Kamerbrief over de nieuwe Wmo.
Van Rijn wil vraagverlegenheid doorbreken
Foto: ANP Bart Maat

Mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag vinden het moeilijk om hulp te vragen en/of te accepteren. Dit wordt vraagverlegenheid genoemd. Volgens Van Rijn blijkt vaak dat meer mensen bereid zijn hulp te bieden dan dat er mensen zijn die hulp vragen. ‘Uit onderzoek naar deze vraagverlegenheid blijkt onder meer dat mensen liever niet afhankelijk willen zijn, gelijkwaardigheid in de relatie belangrijk vinden, maar ook de hulpbereidheid van anderen onderschatten.’ Volgens de staatssecretaris kan de vraagverlegenheid op verschillende wijze door gemeenten en zorgverleners worden doorbroken.

Versterken van het sociale netwerk

De ondersteuning van gemeenten in het kader van Wmo 2015 is laagdrempelig en juist gericht op versterking van het sociale netwerk. Bijvoorbeeld door mensen die hulp nodig hebben het ook mogelijk te maken zelf iets bij te dragen. Van Rijn: ‘In de vorm van Buurtprojecten, zoals de ‘zorgzame buurt’ in Eindhoven, wordt gestimuleerd dat mensen wederzijds laagdrempelig een beroep op elkaar kunnen doen en iets voor elkaar kunnen betekenen. Daarnaast stelt lotgenotencontacten en zelfhulp mensen in staat om elkaar op een gelijkwaardige manier te helpen. Ook wordt vaak ondersteuning gerealiseerd door buddyprojecten en initiatieven zoals WeHelpen.nl omdat sommige mensen de voorkeur geven aan hulp buiten de eigen sociale kring. Mensen hoeven zich dan minder bezwaard te voelen omdat de vrijwilligers zichzelf hiervoor hebben aangemeld.’

Agenda Informele Zorg en Ondersteuning

Deze zomer verschijnt de Agenda Informele Zorg en Ondersteuning. Daarin staan aanbevelingen voor de wijze waarop de (eerstelijns) professional, zoals de sociale wijkteams, wijkverpleegkundige, cliënten en hun mantelzorger kunnen faciliteren bij het organiseren van hulp uit het sociale netwerk en/of de wijk. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om het matchen van iemand die eenzaam is en graag ritjes maakt met zijn auto aan mensen die geen vervoer hebben om naar het winkelcentrum te gaan.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. laat hij nou eerst eens erkennen dat mensen die aan (relatief) onbekenden, instellingen of overheid steun vragen voor de zorg die ze nodig hebben, voordat ze die stap zetten al op alle mogelijke, en vaak onmogelijke, manieren geprobeerd hebben die zorg met familie of andere mantelzorgers tot stand te brengen. en er niet langer van uitgaan dat er, wanneer iemand zich met een zorgvraag bij de overheid meldt, nog alle tijd is om die vraag te analyseren en naar (goedkope) oplossingen te zoeken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.