Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Wmo-rechtszaken tegen gemeenten zijn overbodig’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De rechtszaken die cliënten aanspannen tegen gemeenten omdat ze worden gekort op zorg zijn volgens staatssecretaris Martin van Rijn onnodig. ‘Gemeenten moeten altijd eerst zorgvuldig onderzoek doen.’
Van Rijn: ‘Wmo-rechtszaken tegen gemeenten zijn overbodig’
Foto: ANP

Het aantal rechtszaken in de Wmo is dit jaar fors gestegen. Cliënten stappen naar de rechter, omdat ze worden gekort op de huishoudelijke hulp. Tot nu toe hebben alle cliënten hun rechtszaken gewonnen, omdat de rechter oordeelt dat gemeenten de zorg pas kunnen aanpassen nadat zij zorgvuldig onderzoek hebben gedaan.

Eerst zorgvuldig onderzoek

Staatssecretaris Martin van Rijn betreurt de rechtszaken, zo bleek op 9 september tijdens een Algemeen overleg over de wijzigingen in de Wmo en de Wlz. ‘De rechtszaken zijn onnodig. In de wet staat dat gemeenten passende zorg moeten leveren. Dat vereist dat ze eerst zorgvuldig onderzoek moeten doen voordat ze de zorg aanpassen. Ik heb de wethouders daarop aangesproken. Voorkom die rechtszaken en zorg dat je je zaakjes op orde hebt.’

Later vandaag verschijnt een achtergrondartikel met de belangrijkste onderwerpen van het Kamerdebat over de Wmo/Wlz.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.