Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Rijn zegt sorry voor pgb-chaos

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Martin van Rijn heeft zijn tijdens een verhit Kamerdebat zijn excuses aangeboden voor de ontstane chaos rond de uitbetaling van het persoonsgebonden budget. Hij beloofde daarbij opnieuw dat de betalingen binnen tien dagen zullen plaatsvinden. ‘Ook voor mij geldt: eerst zien dan geloven’, voegde hij daar aan toe na aanhoudende kritiek van de oppositie.
Staatssecretaris Martin van Rijn tijdens het pgb-debat
Staatssecretaris Martin van Rijn tijdens het pgb-debat - Foto: ANP - Martijn Beekman

De SVB is sinds 2015 verantwoordelijk

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Waarom nemen we geen voorbeeld aan Duitsland? Daar wordt een degelijke indicatiestelling gedaan. Er wordt niet tot op het uur berekend hoeveel zorg iemand nodig heeft, maar men wordt ingedeeld in categorieën en voor iedere categorie staat een bepaald bedrag. Hoe de patiënt dit bedrag besteedt doet niet ter zake. Wat wel ter zake doet is hoe de patiënt wordt verzorgd. Eens in de zoveel tijd moet hij een verpleegkundige laten komen die vaststelt of de verzorging adequaat is. Zo ja, dan houdt hij het budget, zo neen, dan kan dat er toe leiden dat het pgb wordt omgezet in zorg in natura. Het gaat er uiteindelijk om dat de patiënt goed wordt verzorgd en het sluiten van ingewikkelde contracten en al de controles die we in Nederland uitoefenen op de besteding van het geld zijn kostbaar en niet erg zinnig.Laten we eens kijken hoe het systeem vereenvoudigd kan worden in plaats van het steeds ingewikkelder te maken.

  2. Lees alle reacties

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.