Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veel bezwaarschriften versobering thuishulp stranden’

Het gros van de 871 bezwaarschriften die in Utrecht zijn ingediend tegen versobering van de huishoudelijke hulp zijn ongegrond (41 procent) of niet-ontvankelijk (18 procent) verklaard. Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Binnenlands Bestuur.
‘Veel bezwaarschriften versobering thuishulp stranden’
Foto: iStock

Het gros van de 871 bezwaarschriften die in Utrecht zijn ingediend tegen versobering van de huishoudelijke hulp zijn ongegrond (41 procent) of niet-ontvankelijk (18 procent) verklaard. 318 bezwaarschriften (37 procent) zijn gedeeltelijk gegrond verklaard. De meeste daarvan resulteerden in meer uren hulp. In ieder geval twee rechtszaken liggen nu bij de Centrale Raad van Beroep. Ook zaken uit andere gemeenten liggen inmiddels bij deze hoogste beroepsinstantie, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Duidelijkheid

‘Definitieve duidelijkheid over de positie van de huishoudelijke hulp binnen de Wmo 2015 en de mogelijkheden van gemeenten om daar een eigen invulling aan te geven zal pas ontstaan na uitspraken van de Centrale Raad. Dergelijke uitspraken zijn belangrijke, landelijke ijkpunten’, stelt de Utrechtse wethouder Margriet Jongerius (GroenLinks)  Eerder lieten ook Oosterhout en Oss weten met smart te wachten op een duidelijke uitspraak van de Centrale Raad.

Utrecht

Met 871 bezwaarschriften is Utrecht ‘koploper’ onder die gemeenten die hun beleid ten aanzien van huishoudelijke hulp hebben versoberd, zo bleek eerder uit onderzoek door Binnenlands Bestuur. Op een herbeoordeling van 5.600 Utrechtse cliënten was dat aantal ‘hoger dan wij gewend zijn bij de Wmo‘, schrijft Jongerius nu aan de raad. Het aantal (gedeeltelijk) gegrond verklaarde bezwaarzaken is volgens haar hoger uitgevallen ‘dan tot nu toe gebruikelijk’. Vier procent van de in Utrecht ingediende bezwaarschriften (37) is ingetrokken en twee zijn er in overleg aangehouden.

Gebrekkig

In een aantal rechtszaken dat tegen de gemeente was aangespannen, heeft de meervoudige rechtbank van Utrecht geoordeeld dat het Utrechtse beleid weliswaar past binnen de Wmo 2015, maar ook gesteld dat het onderzoek naar de individuele situatie niet altijd zorgvuldig genoeg heeft plaatsgevonden. In die gevallen heeft Utrecht opnieuw onderzoek gedaan naar de persoonlijke omstandigheden. Het college erkent dat de communicatie met cliënten beter had gekund. Ook zijn huishoudcoaches aan de slag gegaan en is aan aanbieders gevraagd om te melden als de teruggang in uren hulp tot problemen leidt. Sinds dit jaar heeft Utrecht een basisvoorziening voor het schoonhouden van het huis ingericht, die 78 uur schoonmaakhulp per jaar behelst. Als het nodig is, kunnen mensen in aanmerking komen voor extra uren, onder meer via de Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT).

Thuiszorg

Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. Thuiszorg is verzorging en verpleging die bij cliënten thuis wordt geleverd. De artikelen gaan over verpleging, verzorging en huishoudelijke hulpen, vaak in combinatie met de zorghervorming.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.