Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel vacatures voor mbo’ers in de zorg

Bert Bukman
Het aantal vacatures voor mbo'ers is in een jaar tijd met twintig procent gestegen. De zorg is wat dit betreft een van de belangrijkste sectoren. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.
mbo

Het aantal vacatures voor mbo’ers in de zorg bedraagt bijna 20.000. Jongeren die nu starten met een opleiding hebben een goed baanperspectief als zij bijvoorbeeld kiezen voor de opleidingen servicemonteur, verkoper detailhandel en mbo-verpleegkundige, aldus het UWV.

Doordat het beter gaat op de arbeidsmarkt, neemt het aantal jongeren dat een nieuwe WW-uitkering aanvraagt bij UWV met bijna een kwart af. De zorg is hierbij ook een van de grootste dalers.

Voor de crisis

‘Doordat er veel vacatures zijn, slagen steeds meer jongeren er in hun baan te behouden of van baan te wisselen. De jeugdwerkloosheid is inmiddels weer terug op het lage niveau van voor de crisis.’ Dat zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV.

‘We hebben vakmensen keihard nodig, voegt Ton Heerts van de Stichting Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) hieraan toe. ‘Daarom moeten we jongeren blijven enthousiasmeren voor het mbo. Bedrijfsleven, scholen, maar ook bijvoorbeeld ouders hebben daar een rol in. En ook volwassenen die zich verder willen ontwikkelen, heeft het mbo veel te bieden.’

Uit de praktijk

De cijfers van het UWV sluiten aan bij waarnemingen uit de praktijk, zoals die van bestuursvoorzitter Eric Hisgen van Amstelring. ‘Blijkbaar is er een ommezwaai gaande in Nederland,’ zei hij eerder in Zorgvisie. ‘Niet alleen de hbo-v’s maar ook de mbo-opleidingen kregen dit schooljaar meer aanmeldingen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.