Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vektis: ‘Kosten ouderenzorg in 2030 ruim 37 procent hoger dan in 2017’

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Nederland heeft vorig jaar ongeveer 28 miljard euro uitgegeven aan ouderenzorg. Dat is bijna de helft van de totale zorgkosten. En de zorgkosten lopen tot 2030 alleen maar op, concludeert onderzoeksbureau Vektis.
ouderenzorg, zorgkosten, Vektis
Foto: AdobeStock

Gemiddeld wordt er 8.650 euro per 65-plusser aan zorg besteed. Dat heeft Vektis donderdag bekendgemaakt in de Zorgthermometer Inzicht in ouderenzorg.

Grootste kostenpost

De 28 miljard euro die naar ouderenzorg vloeit, maakt bijna de helft (49 procent) uit van de totale Nederlandse zorgkosten die worden gemaakt vanuit de Zvw en de Wlz. ‘De zorgkosten lopen op naarmate mensen ouder worden’, reageren Harry Post, onderzoeker, en Ronald Luijk, consulent bij Vektis. ‘Het is evident dat de zorgkosten in 2017 ook beduidend hoger zijn dan 2016. Toen waren ouderen goed voor 47 procent van de zorgkosten.’

De hoogte van de kostenposten verschillen per leeftijd. De Wlz is met ruim 11 miljard euro de grootste kostenpost in de ouderenzorg. Ziekenhuiszorg volgt met 8,4 miljard euro. De wijkverpleging is met 2,8 miljard euro hekkensluiter van de top-3 grootste kostenposten.

Bron: Vektis

Toenemende seh-bezoeken

Ten opzichte van 2016 hebben ouderen in 2017 meer bezoeken aan de spoedeisende hulp gebracht. Uit de analyse van Vektis – die gebaseerd is op zorgdeclaraties – blijkt dat het aandeel van ouderen op de seh met 1,4 procent is toegenomen. Een vergelijkbaar beeld is het aandeel ouderen van het totaal aantal mensen dat de huisartsenpost bezoekt. Van 2012 tot 2017 is het aandeel ouderen met 1,8 procent, zo’n 70.000 bezoeken, toegenomen.

Vektis, ouderenzorg, zorgkosten
Bron: Vektis

 

 

 

 

Stijgende lijn tot 2030

De stijgende lijn met groeiende zorgkosten stopt niet. ‘De kosten voor ouderenzorg zullen in 2030 circa 37 procent hoger uitvallen dan in 2017’, aldus Post en Luijk. ‘Dat komt door de dubbele vergrijzing waar Nederland mee kampt: een ouder wordende bevolking en de babyboomgeneratie die een groter beroep doet op de zorg.’ Het onderzoeksbureau baseert de prognose op basis van de huidige leeftijdsontwikkeling.

De kosten voor Wlz stijgen met 38 procent iets meer dan de kosten die uit de Zvw worden betaald. De kosten van specifieke ouderenzorg, zoals wijkverpleging, zullen sneller toenemen dan algemene zorgkosten. ‘Ten opzichte van de totale populatie zal het ouderenaandeel in de totale zorgkosten toenemen van circa 50 procent in 2017 naar 58 procent in 2030.’

Druk op de ketel

De toenemende zorgvraag en vergrijzing kunnen de druk op de ketel veroorzaken. ‘De vraag is hoe we het zorgstelsel van de BV Nederland in de lucht kunnen houden’, zeggen Post en Luijk. Om de zorg effectief en betaalbaar te houden, benadrukken zij het belang van goed afgestemde zorg tussen diverse domeinen. ‘De wijze waarop zorg wordt georganiseerd en gefinancierd is behoorlijk verzuild. Wij zien de vraag naar integrale zorg. Daarbij mogen financieringsstromen de zorgvraag niet belemmeren.’ Tegelijkertijd benadrukken zij het belang van het monitoren van zorg en financieringsstromen. ‘Anders worden zorguitgaven een black box.’

Leren van data

Vektis levert de inzichten aan stakeholders, zorgverzekeraars en aanbieders. ‘In deze driehoek kijken de zorgpartners hoe zij hun beleid op de toekomst kunnen afstemmen.’ De gemonitorde patiëntstromen van Vektis helpen daarbij. Zo kunnen de onderzoekers bijvoorbeeld bij een oudere – die wijkverpleging heeft ontvangen – zien welke zorg hij daarvoor en daarna heeft ontvangen. ‘Hiermee worden patronen in patiëntgroepen en regionale aanbieders ontdekt en ontstaan er aanknopingspunten die stakeholders kunnen inzetten voor betere zorg.’ Leren van data, aldus Post en Luijk. ‘Zo krijgt data een maatschappelijke bestemming die kan bijdragen aan het in toom houden van zorggebruik.’

Bron: Vektis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.