Veld geschokt door zuinigheid gemeenten

Het nieuws dat veel gemeenten geld overhouden op de uitvoering van de Wmo, ontlokt verbijsterde reacties uit het zorgveld. Brancheorganisatie ActiZ noemt het ‘onwerkelijk’, volgens patiëntenfederatie NPCF is het ‘onwenselijk’ en Kamerfractie SP heeft al een debat aangevraagd met staatssecretaris Martin van Rijn over de kwestie.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Fotolia

‘Wij vinden het uiteraard heel raar dat Wmo-budget blijft liggen’, zegt woordvoerder Bernadet Naber van brancheorganisatie ActiZ. ‘Als tegelijkertijd overal medewerkers ontslagen worden en cliënten naar de rechter moeten om Wmo-begeleiding of ondersteuning te krijgen, kun je spreken over een zeer onwerkelijke situatie.’

Uitgeven
Ook al zou het overgebleven Wmo-budget nu uitgegeven worden, is volgens ActiZ al veel schade berokkend aan cliënten. ‘Een vraag om zorg kan over het algemeen niet heel lang onbeantwoord blijven’, zegt Naber. ‘Als bijvoorbeeld dementerende ouderen acuut thuis hulp nodig hebben maar die niet krijgen via de Wmo, is de kans groot dat men in

3
68

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zijn we nu echt zo naief. Niet alleen gemeenten maar ook Zorgkantoren doen hun uiterste best om geld 'over' te houden. Structureel minder geven. Moeilijk doen. Fouten maken die zeer traag of niet worden herstelt. Dat is beleid om maar een reden. Dat er geld op de plank blijft liggen. In 2007 is de Huishoudelijk Zorg afgeschaft. De WMO hoefde dat niet meer uit te keren. Gemeenten hebben dat niet terug hoeven te betalen aan de overheid. Waar is dat geld gebleven? Ik had negen bewoners met een pgb. Dat is aan Huishoudelijke Zorg 45.000 euro op jaarbasis. Tel uit je winst. Dat gaat het landelijk om miljoenen.

  3. De cliëntervaringsonderzoeken zullen, mits aangevuld met vragen over de hoogte van de eigen bijdragen, hopelijk een beeld geven, waar de bezuinigingen het hardst zijn aangekomen. Dit kan geen gewogen steekproef zijn, omdat er geen inkomensgegevens bekend zijn bij de gemeenten.
    Bij ons is het beeld dat er vooral op de huishoudelijke hulp is bezuinigd en op dagbesteding/ begeleiding ambulant psychiatrie. De mensen met inkomens onder en rond modaal (>120%soc. minimum)en hoger zijn in onze regio de klos. Ik mis de regie vanuit het ministerie om de rechtsongelijkheid voor de burgers bij te sturen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.