Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Veldhuijzen van Zanten negeert wens coalitiepartijen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS interpreteert een motie van CDA, VVD en PVV anders dan de partijen bedoelden. Daardoor krijgen honderden aanvragers van een persoonsgebonden budget (pgb) alsnog te maken met forse bezuinigingen.
Veldhuijzen van Zanten negeert wens coalitiepartijen

De coalitiepartijen CDA en VVD en gedoogpartij PVV willen de voorgenomen bezuinigingen op het pgb een half jaar uitstellen. In het Kamerdebat van 17 december dienden ze een motie in waarin ze de staatssecretaris oproepen in die tussentijd alternatieve dekking te vinden voor haar bezuinigingsplannen. Na afloop van het debat waren de Kamerleden, de aanwezigen en de media in de overtuiging dat de motie gold voor zowel bestaande als nieuwe budgethouders. Maar het ministerie van VWS en het College voor zorgverzekeringen (CVZ) interpreteren de motie anders dan zij is bedoeld door de Kamerleden.

Toch korting voor pgb-aanvragers

Over mensen die al een pgb hebben, is er geen misverstand: zij zijn in 2011 gevrijwaard van bezuinigingen. Maar een deel van de nieuwe aanvragers voor wie de wachtlijst per 1 januari is opgeheven, krijgt wel degelijk te maken met bezuinigingen. Volgens VWS en CVZ geldt het uitstel alleen voor pgb-aanvragers die een wooninitiatief starten. Voor mensen die thuis blijven wonen, de zogeheten pgb-ers met een zzp, gaan de bezuinigingen gewoon door. Zij krijgen per 1 januari van dit jaar 7350 euro minder budget vergeleken met het tarief van 2010. Volgens een ruwe schatting van de vereniging voor budgethouders Per Saldo treft de maatregel 700 à 800 mensen. Naar verluidt gaat het om een bezuiniging van negen miljoen euro.

Kamervragen

Het verschil in uitleg kwam aan het licht toen het CVZ Per Saldo attendeerde op een te florissante weergave van het Kamerdebat op haar website. Daarna hebben de Kamerleden van VVD, CDA en PVV op 24 december nog Kamervragen ingediend waarin ze stellen dat de interpretatie van hun motie door VWS en CVZ “te smal” is. Maar in haar antwoord op 31 december houdt de staatssecretaris vast aan haar lezing. Per Saldo hoopt dat de staatssecretaris de Kamerleden alsnog tegemoetkomt.

VVD overweegt nadere stappen

VVD-Kamerlid Tamara Venrooy-van Ark vindt het onjuist dat VWS en CVZ onderscheid maken naar de woonsituatie. “Zorg hoort gekoppeld te zijn aan de persoon. De VVD vindt dat het pgb voor iedereen altijd een volwaardig alternatief moet zijn voor zorg in natura. Als dat bij deze doelgroep niet het geval is, beraad ik me op nadere stappen. We willen de staatssecretaris de tijd geven voor alternatieve dekking. Ik ben ervan overtuigd dat die er is.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bezuiniging op pgb uitgesteld

Kamer botst met Kamer over pgb

Pgb-stop eindigt per 2011

VWS zet met in pgb

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik blijf zeggen dat er veel oneigenlijk PGB-gebruik bestaat.De vorige staatssecretarissen C.Ros-van Dorp en J.Bussemaker hebben dat geconstateerd.Begin een thuiszorgbemiddelingsbureau en je hebt een redelijk goed inkomen.Het toezicht hierop is slecht.
  Dus mensen begin een thuiszorgbemiddelingsbureau!

 3. Moties behoren wel uitgevoerd te worden. Doet een bewindspersoon dat niet, dan kan de Kamer hem naar huis sturen. Met het naar huis sturen wankelt de regering natuurlijk een beetje, dus is het de vraag of een meerderheid in de Kamer dat doet.

 4. terwijl er tijdens het kamerdebat op 16 december felle oppositie werd gevoerd tegen de plannen van de staatssecretaris, opgevolgd door een aantal stevige moties, weet de staatssecretaris toch door haar eigen uitleg de indruk te wekken de ingediende moties serieus te nemen maar toch haar oorspronkelijke plannen nagenoeg onverkort door te voeren. Hoezo democratie?

 5. Hier gaat het niet meer om de correctheid maar om wie een ander het meest kan belazeren, wie is de handigste, wie kan het best liegen. Mijn ervaring is dat de zorg aan elkaar hangt met leugens en bedrog, tot in Den Haag toe. Of liever gezegdL dank zij die verraderlijke politici in Den Haag. Ik stel mij zo voor dat de maffia betrouwbaarder is dan de politieke partijen die nu de dienst uit maken.
  Hierboven wordt dus ook weer een kant en klare leugen geschreven. Wij hebben al twee jaar een PGB en daar gaat 3% van af voor 2011 en tevens wordt het bedrag niet geindexeerd. Alleen al de korting van 3% betekent 2000 euro minder per jaar voor dezelfde zorg in te kopen.
  Dat mensen die al een PGB hebben gevrijwaard blijven van kortingen is dus pertinent gelogen.
  Dat die motie anders wordt uitgelegd is de zoveelste volksverlakkerij: die motie is zo opgesteld opdat die dan zo uitgelegd kan worden. Voor de schijn, voor afleiding.
  Want de PVV met zijn grote klep voor de verkiezingen gedoogd ook deze afbraak ofschoon ze hoog opgaven over verbetering van de zorg. Wat zaten die de minister op de hielen als er weer eens een schandaal in het nieuws kwam. En nu????? Geen schandalen meer??? Kom nou, nu wordt opeens alles gedoogd door de PVV, ook de verdere sloop van de Zorg. En ik had nog wel de neiging om met de PVV mee te heulen.

 6. De bezuiniging is voor (sommige) pgb-ers nog erger: Bij een ZZP krijgt een ons bekende cliënt uit de AWBZ € 3.259,- voor huishoudelijke verzorging.
  Deze cliënt krijgt nu een pgb uit de WMO van € 5.808,- hiervoor. Als straks de WMO dit stopt omdat de huishoudelijke verzorging uit de AWBZ komt gaat deze cliënt er weer ruim € 2.500,- op achteruit. Wordt er nog gedacht aan de mens achter deze bezuinigingen?

 7. Als staatssecretaris en Kamer van opvatting verschillen over de strekking van een motie, dan zal toch echt de staatssecretaris zich moeten voegen naar de wens van de Kamer. Maar deze regering laat zich meer dan ooit kennen als “arrogant” en “zonder oor of handreiking naar de samenleving”. Hoe harder je roept, dat je er voor alle Nederlanders wil zijn, hoe minder waar dat blijkt!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.