Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Veldhuijzen van Zanten werkt aan beginselenwet care

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten werkt aan een beginselenwet waarin vastligt wat binnen instellingen voor langdurige zorg allemaal mogelijk moet zijn voor cliënten. Dat openbaarde de staatssecretaris tijdens de begrotingsbespreking van VWS gisterenavond.
Veldhuijzen van Zanten werkt aan beginselenwet care

De Tweede Kamer mag een ‘houtskoolschets’ verwachten van Veldhuijzen van Zanten over de langdurige zorg. Hierin zal de staatssecretaris ook invulling geven aan een nieuwe beginselenwet die moet aangeven wat binnen instellingen qua douchebeurten, aankleden en zorgleefplannen geregeld moet zijn. Op de vraag van Kamerleden of deze punten niet al aangesproken worden in de nieuwe cliëntenwet, antwoordde de staatssecretaris dat de cliëntenwet ‘veel breder is’ dan haar beginselenwet.

Afschaffen zorgkantoren

Ander opmerkelijk nieuws uit de termijn van de staatssecretaris is de uitspraak dat zij de zorgkantoren gaat afschaffen en dat de AWBZ nog binnen haar termijn onder de hoede van de zorgverzekeraars zal vallen. Een romp-AWBZ voor zwaar gehandicapten blijft echter wat haar betreft wel bestaan.

Pgb

Veldhuijzen van Zanten hield verder vast aan de korting van drie procent op het tarief voor het persoonsgebonden budget (pgb). SP-Kamerlid Renske Leijten trachtte de staatssecretaris hiervan af te praten met het argument dat het pgb-tarief lager is dan het tarief voor zorg in natura, maar de staatssecretaris hield voet bij stuk. Veldhuijzen van Zanten wilde ook niet de garantie afgeven dat er geen kleine wooninitiatieven zullen omvallen vanwege de korting op het pgb. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Geen nieuw orgaan voor kwaliteitsinstituut van de zorg

8000 mensen wachten op pgb

VWS zet het mes in het pgb

Geen motie van wantrouwen om dubbel paspoort Veldhuijzen

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

  1. Veldhuijzen van Zanten wilde ook niet de garantie afgeven dat er geen kleine woon initiatieven zullen omvallen vanwege de korting op het pgb
    Een wooninitiatief moet je ook niet organiseren op een zo wankele basis als een PGB. Daarvoor is het nooit bedoeld. Het is toch scheiden van wonen en zorg? Dan moet je ook zorgen dat je (de kosten van) wonen scheidt en niet menen dat je door gezamenlijk zorg in te kopen zuiniger uit ben. Dat is een fictie. Bovendien heeft men aan een wooninitiatief een formule gehangen die de minister nu mogelijkheden biedt het collectief te straffen. Als het een ouderinitiatief (geen wooninitiatief) is waarin iedereen zelfstandig woont is er ook geen probleem met het PGB, omdat het niet nodig is voor de dekking van gezamenlijke kosten. Een PGB is tenslotte “persoonlijk”.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.