Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Venlo heeft groot tekort door jeugdzorg

Redacteur Zorgvisie
De gemeente Venlo heeft een gat in de begroting van 11,9 miljoen euro. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door jeugdzorg, waar 5,5 miljoen extra naartoe ging.
Budget - fotolia - 400.jpg
Foto: Fotolia

De gemeente had wel een tekort voorzien, maar schatte dat in op 3,4 miljoen euro. Door jeugdzorg, waar 5,5 miljoen extra aan werd uitgegeven, en beschermd wonen, waar 3,3 miljoen extra naartoe ging, groeide het tekort naar bijna 12 miljoen euro. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dat aan de gemeenteraad laten weten. Ze melden dat er in 2016 achthonderd jongeren gebruikmaakten van jeugdzorg die eerder niet in beeld waren bij de gemeente. Ze kwamen via de huisarts en specialisten bij de gemeente terecht.

Oorzaken tekort
Dit probleem wordt volgens het college veroorzaakt door ‘haperende communicatie’ tussen de gemeente en zorgaanbieders. De gemeente controleerde te weinig wat er gebeurde en zorgaanbieders meldden nieuwe zorgprojecten niet altijd op tijd bij de gemeente. De declaraties van de achthonderd jongeren die nog niet in beeld waren, werden bijvoorbeeld pas in het eerste kwartaal van 2017 ingediend. Voor beschermd wonen kwamen de kosten van veertig cliënten pas laat in beeld.

Problemen rondom jeugdzorg
Venlo is niet de enige gemeente die worstelt met de uitgaven voor jeugdzorg. Ook in andere gemeenten in het land vormt dit een probleem. Barneveld, Utrechtse Heuvelrug en Zeist lieten eerder dit jaar weten te worstelen met het woonplaatsbeginsel. Doordat de gemeente waar een kind wordt opgenomen moet betalen voor de zorg, waren hun uitgaven aan jeugdzorg in 2016 stukken hoger dan gebudgetteerd. VWS bood de gemeenten eerder een compensatieregeling aan, maar die is volgens de gemeenten niet makkelijk te gebruiken.

(ANP/Zorgvisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.