Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterslag particuliere klinieken blijft uit

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het gaat steeds beter, maar de grote verbeterslag die de inspectie hoopte te zien, is vooralsnog uitgebleven. Er zijn particuliere klinieken die voldoen aan de normen en richtlijnen, maar veel klinieken blijven structureel achter.
duimpjes.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat concludeert de Inspectie in haar rapport Het resultaat telt particuliere klinieken 2015. ‘Verhoudingsgewijs, procentueel, is van een achteruitgang sprake.’

Onvoldoendes
Het aantal klinieken dat de zorgzwaarte screent bij kwetsbare groepen neemt weliswaar toe, maar uitvoering van de screening is onvoldoende. Personeel op de operatiekamer houdt de time-out procedure niet goed genoeg in acht. Het aantal klinieken dat structureel zijn postoperatieve wondinfecties registreert, moet omhoog. Te weinig klinieken beschikken over een kwaliteitscertificaat en het meten van patiënttevredenheid moet meer aandacht krijgen.

Verbeteringen
De IGZ meldt ook positieve bevindingen: de registratie van implantaten en het gebruik van richtlijn of protocol Tromboseprofylaxe zijn verbeterd ten opzichte van 2014. Veel klinieken hebben geen afspraken met ziekenhuizen voor zorg, incidenten en complicaties die de setting van een particuliere kliniek overstijgen. De operationalisering van een systeem van jaargesprekken, kwaliteitsvisitatie, individueel functioneren (IFMS) en de regeling disfunctioneren voor medisch specialisten gaan steeds beter.

Het resultaat telt
Het rapport ‘Het resultaat telt particuliere klinieken’ bevat de resultaten van de analyse op de kwaliteitsindicatoren van de particuliere klinieken over het verslagjaar 2015. In totaal hebben 429 klinieken (locaties) de indicatoren over het verslagjaar 2015 aan geleverd. Vanwege de resultaten over 2015 en de aangetroffen bevindingen van de bezoeken gaat de inspectie door met geïntensiveerde toezicht.

Teleurgesteld
Brancheorganisatie ZKN is zeer teleurgesteld en herkent zich niet in de algemene conclusies van het rapport. Volgens ZKN veroorzaakt een nieuwe analysemethode van de IGZ vertekening van het resultaat. Directeur Paulette Timmerman: ‘Zorglocaties die voorheen niet als kliniek werden aangemerkt, worden nu wel als zodanig bestempeld en geanalyseerd. Ook zijn nieuwe zorglocaties toegevoegd. Het aantal onderzochte ‘klinieken’ is in 2015 met 25 procent gestegen, daar waar het voorafgaande jaren stabiel was. Het gevolg is dat de verbeteringen die ZKN-leden hebben doorgevoerd, niet zichtbaar zijn in de cijfers.’ 

Kwaliteitsmeting
Timmerman legt uit dat ZKN-leden ieder jaar door een onafhankelijke certificeringsinstantie worden getoetst. ZKN heeft de keurmerkeisen aangescherpt naar aanleiding van eerdere Inspectierapporten. Dit mag volgens ZKN als voorbeeld dienen voor het stelselmatig verbeteren van de kwaliteit en het verhogen van de patiënttevredenheid. Dat de IGZ volgend jaar een rapport zal samenstellen van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, stemt ZKN niet hoopvol. De brancheorganisatie hoopt dat de IGZ ook volgend jaar een apart rapport van de zelfstandige klinieken zal uitbrengen waardoor een vergelijking eerlijker zal verlopen. 

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.