Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verenso start meldpunt geriatrische revalidatiezorg

Mark van Dorresteijn
Verenso, vereniging van specialisten in ouderengeneeskunde, is een meldpunt gestart voor problemen rondom de gewijzigde financiering van de geriatrische revalidatiezorg. De vereniging merkt op dat verschillende patiëntgroepen buiten de boot dreigen te vallen.
Verenso start meldpunt geriatrische revalidatiezorg

De financiering van de geriatrische revalidatiezorg verandert per 1 januari 2013. Vanaf die datum wordt de geriatrische revalidatiezorg via de Zorgverzekeringswet betaald. Patiënten die mogelijk last krijgen van de overgang volgens Verenso, zijn bijvoorbeeld thuiswonende patiënten die via de spoedeisende hulp naar het verpleeghuis gaan, patiënten met de ziekte van Parkinson of patiënten met zeer verhoogde kwetsbaarheid die voorheen binnen samenwerkingsafspraken van ziekenhuis en verpleeghuis vielen.

Samenwerking nodig

Verenso roept VWS op om ook voor deze patiëntengroepen geriatrische revalidatiezorg kwalitatief goed mogelijk te maken. Ook vraagt de vereniging de ziekenhuizen en verpleeghuizen om samen met de specialisten ouderengeneeskunde met de zorgverzekeraars zodanige afspraken te maken dat de kwaliteit van de patiëntenzorg niet in het geding komt.

Advies Verenso

Verenso is zich ervan bewust dat de overheveling van AWBZ naar Zorgverzekeringswet een complexe zaak is en dat alle betrokken partijen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Over vele aspecten bestaat nog onduidelijkheid. Dit mag echter niet ten koste gaan van de patiëntenzorg. ‘Wij adviseren de specialisten ouderengeneeskunde om welbewust zodanig met de nieuwe regels om te gaan dat patiënten die geriatrische revalidatiezorg nodig hebben, daar ook voor geïndiceerd worden. Bij twijfel zal altijd een oplossing gezocht moeten worden waarbij het belang van de patiënt voorop staat’, aldus Verenso.

Meldpunt

Meldingen kunnen gestuurd worden naar Verenso via het emailadres info@verenso.nl. Op dit meldpunt kunnen onduidelijkheden over de geriatrische revalidatiezorg die te maken hebben met de overheveling van deze zorg van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet worden gemeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.