Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vergunning nodig voor fusie Kennemer Gasthuis en Spaarne Ziekenhuis

De Nederlandse Mededingingautoriteit (NMa) constateert dat de voorgenomen fusie tussen Stichting Interconfessioneel Spaarne Ziekenhuis en Stichting Kennemer Gasthuis mogelijk de concurrentie beperkt op de markt voor ziekenhuiszorg. De NMa heeft daarom besloten dat voor het tot stand brengen van deze fusie een vergunning is vereist.
Vergunning nodig voor fusie Kennemer Gasthuis en Spaarne Ziekenhuis

Een woordvoerder van het Kennemer Gasthuis geeft aan dat de beide ziekenhuizen het vergunningstraject zullen ingaan. Dan moet de NMa binnen 13 weken beslissen of de concentratie wordt toegestaan. De voorzitters van bestuur van de beide ziekenhuizen zeggen als reactie het volgende: “Marktpartijen vinden dat er voldoende reële alternatieven zijn voor het Kennemer Gasthuis en het Spaarne Ziekenhuis. Dat we de definitieve besluitvorming moeten uitstellen is jammer, maar niet onoverkomelijk.”

Omliggende ziekenhuizen

De NMa heeft tijdens het onderzoek in de meldingsfase van de fusie onder meer per gemeente in kaart gebracht welke ziekenhuizen de patiënten daadwerkelijk bezoeken. Daarnaast is onderzocht wat de reisafstanden zijn naar andere ziekenhuizen in de omgeving. Een groot deel van de patiënten uit de regio gaat vooral naar het Spaarne Ziekenhuis en/of het Kennemer Gasthuis. Dit betreft met name patiënten uit de gemeenten Haarlem, Zandvoort, Heemstede, Hillegom, Bloemendaal, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De twee ziekenhuizen concurreren dus met name met elkaar en veel minder met omliggende ziekenhuizen. Door de fusie valt de concurrentiedruk weg die beide ziekenhuizen op elkaar uitoefenen. Dit kan gevolgen hebben voor de betaalbaarheid en kwaliteit van de ziekenhuiszorg.

NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een zienswijze afgegeven in deze zaak. De NZa signaleert mogelijke nadelen van deze fusie, waaronder een prijsverhoging. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Strenge fusietoets

Kennemer Gasthuis en Spaarne Ziekenhuis laten samenwerking toetsen

NMa: ‘Tilburgse ziekenhuisfusie beperkt concurrentie’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.