Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Verlaging topinkomens belemmert modern personeelsbeleid’

Mark van Dorresteijn
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt dat er steeds minder ruimte komt voor de beloning van individuele prestaties. Ook verwacht de VNG dat het lastiger wordt om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden.
‘Verlaging topinkomens belemmert modern personeelsbeleid’

Ministerk Plasterk heeft een voorstel ingediend waarbij het bezoldigingsmaximum van topfunctionarissen in de publieke en semi-publieke sector wordt verlaagd van 130 naar 100 procent. De eerste Wet normering topinkomens (WNT) ging in 2013 van start. Eind 2013 werd een extra verlaging aangekondigd. WNT 2 moet per 2015 ingaan.

Goed werkgeverschap

De vereniging stelt dat de huidige Wet normering topinkomens bepalingen bevat die variabele beloningen voorkomen. Verdere verlaging van de WNT zorgt alleen maar voor extra belemmering, denkt de VNG. ‘Het is wenselijk en gebruikelijk om de beloning van medewerkers deels te koppelen aan individuele prestaties of situaties. Een generiek verbod op variabele beloningen zet gemeenten ten aanzien van goed werkgeverschap op achterstand. Overheidwerkgevers gaan steeds meer over op resultaatafhankelijk werken en willen bijzondere prestaties belonen. De VNG heeft dat ook verwoord in de werkgeversvisie.’

Gekwalificeerde functionarissen

In het voorstel staat geschreven dat ondanks de verlaging nog voldoende gekwalificeerd personeel gevonden en behouden kan worden. ‘Wij missen de onderbouwing’, stelt de VNG. ‘Wij missen bij deze stelling de nadere onderbouwing. Verder economisch herstel zal leiden tot veranderingen op de arbeidsmarkt en wij verwachten dat de concurrentiepositie van gemeenten ten aanzien van de werving van topfunctionarissen mogelijk kan verslechteren.’

Kritiek van NVZD en NVTZ

Eerder deze week uitte de NVZD en de NVTZ kritiek op de nieuwe wet. ‘Het voorstel is onverstandig en slecht beargumenteerd’, zeggen NVZD-voorzitter Paul van der Heijden en NVTZ-directeur Marius Buiting. Zij vinden dat de wet op een vreemd moment komt. Zeker nu de transitie voor de deur staat. Van der Heijden en Buiting stellen daarnaast dat de snelle invoering zorgt voor een rommelige situatie.

Wet normering topinkomens

De WNT geldt voor publieke en semi-publieke sector. Dat betekent dat zowel de zorg als gemeenten met de wet te maken krijgen. In het geval van de zorg is de Beloningscode Bestuurders in de Zorg nog toegepast op de wet zodat bestuurders in grote complexe zorginstellingen meer betaald kunnen krijgen dan bestuurders van kleinere instellingen.

2 REACTIES

  1. Mensen die persé naar huis willen met een groter salaris dan de Ministerpresident hebben werkelijk niets te zoeken in de publieke sector, en het zou zelfs goed zijn wanneer iedereen die nu al in de publieke sector zit zijn salaris bijsteld. Voor graaiers hoort er geen plaats te zijn.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.