Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verleng euthansieverklaring jaarlijks’

Een schriftelijke wilsverklaring voor euthanasie zou jaarlijks moeten worden verlengd om de arts meer houvast te geven voor het geval een patiënt zijn wil niet meer kan uiten. Dat stellen zes medici en wetenschappers dinsdag in dagblad Trouw. Een van de ondertekenaars is Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, oud-voorzitter van de artsenfederatie KNMG.
euthanasie
Foto: ANP/Roos Koole

Wie euthanasie wil, kan dat vastleggen. Maar als ziektes als dementie of een herseninfarct om de hoek komen kijken, kan een patiënt de wens vaak niet meer herhalen. Bij artsen ontstaat dan twijfel over de vraag of de zieke nog wel achter de aanvankelijke verklaring staat. Door de wilsverklaring beperkt houdbaar te maken – maximaal 2 jaar – en deze het liefst jaarlijks te actualiseren, ontstaat meer duidelijkheid, betogen de zes. (ANP)

1 REACTIE

  1. Het hele artikel ademt een sfeer van paternalisme. Een vorm van bevoogding die medici zich denken te mogen permitteren. In feite gaat het om schijnproblemen en imaginaire situaties welke als blokkades worden opgeworpen om de vrijheid van de mens om zelf te mogen besluiten in waardigheid te kunnen sterven aanvecht.
    Iedere arts zoals ieder ander mens in onze samenleving heeft het recht om over euthanasie een standpunt te hebben. Maar denk nu niet dat medici zich separaat een moralistische mening mogen toe-eigenen en verspreiden, omdat zij beroepshalve (nog steeds) betrokken dienen te zijn bij het uitvoeren van euthanasie. Iedere arts die daar problemen mee heeft, heeft ook het recht om dit te weigeren. Maar helaas zijn wij nog steeds niet zo ver, dat iemand zelf op een humane en waardige wijze zijn leven kan beëindigen. En zelfs ook hulp bij zelfdoding is nog steeds strafbaar. Daarom hebben mensen met een wens om te sterven een arts nodig om hen daarbij te helpen. Maar dat mag niet leiden tot een vorm van chantage waarbij door de groep medici gedicteerd kan worden onder welke aanvullende voorwaarden. De huidige praktijk bevat al ingebouwde zekerheden zodat een uitvoerend arts zich daarover geen zorgen hoeft te maken. Voor de mens met een stervenswens is die praktijk al moeilijk genoeg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.