Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuis met overproductie krijgt brief Van Rijn

Een brief van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) aan bestuurder Menno Konings van zorgorganisatie Het Hoge Veer in Raamsdonksveer is op verzoek van de Tweede Kamer gepubliceerd. Konings deed beklag bij het ministerie over het feit dat zijn nieuwe verpleegkamers leeg staan, terwijl klanten in het dorp wachten op een plek in een verpleeghuis.
Verpleeghuis met overproductie krijgt brief Van Rijn
Foto: RGBstock

De zorgaanbieder krijgt geen zorgcontracten van het zorgkantoor voor zijn twaalf nieuwe verpleeghuisplaatsen. Het zorgkantoor noemt de nieuwe plaatsen ‘overproductie’. De bestuurder vraagt aan de staatssecretaris hoe dat mogelijk is terwijl er mensen in Raamsdonksveer op een wachtlijst staan om in een verpleeghuis te komen.

Minder vanzelfsprekend

In een reactie merkt Van Rijn op dat in de nieuwe zorginkoop voor de Wet langdurige zorg (Wlz) minder vanzelfsprekend bij bestaande aanbieders wordt ingekocht om ook ruimte te maken voor innovatieve, nieuwe zorgaanbieders. ‘We moeten niet alleen kijken naar het bestaande aanbod en naar de grote zorgaanbieders, maar ook naar kleinschalige zorgaanbieders die hun track record bewezen hebben. In dat kader heb ik aan de Tweede Kamer de toezegging gedaan dat nog eens met de zorgkantoren te zullen bespreken.’

Cliëntvolgend

Daarnaast blijft Van Rijn doorlopend in gesprek met zorgorganisaties, cliënten en zorgverleners om te praten over wat er nu goed of niet goed gaat in de praktijk en welke mogelijkheden er zijn om de bekostiging meer cliëntvolgend te maken. ‘In het kader van het programma om de kwaliteit van verpleeghuizen te verbeteren, heb ik ook voorstellen ontvangen waarin men wil experimenteren met meer persoonsvolgende bekostiging en wil ik ook stappen zetten op dat gebied. Ik teken daar nu vast bij aan dat de toepassing van cliëntvolgende bekostiging, waarmee flexibeler kan worden ingespeeld op de wensen van de cliënt, gevolgen kan hebben voor de budgetzekerheid van een zorgaanbieder.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.