Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleeghuisartsen stellen nieuwe reanimatierichtlijn op

De Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen komt met een nieuwe richtlijn waarin staat dat verpleeghuisbewoners in een individueel gesprek moeten aangeven of ze wel of niet gereanimeerd willen worden. Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid gisteren gezegd in de Tweede Kamer.

Tot nu toe schreef de richtlijn in verpleeghuizen voor dat er niet gereanimeerd wordt, tenzij de patiënt dat wil. Maar na de opschudding die ontstond over het reanimatiebeleid van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort gingen de verpleeghuisartsen zich beraden over de bestaande richtlijn. Deze instelling besloot om cliënten niet meer te reanimeren, tenzij die zelf hadden aangegeven dat wel te willen.

Wil van patiënt

In de nieuwe richtlijn van de verpleeghuisartsen gaat het niet meer om een keuze tussen ‘ja, tenzij’ of ‘nee, mits’ als het gaat om reanimatie, maar staat de wil van de patiënt centraal. Binnen zes weken na binnenkomst van een cliënt in een instelling, moet in een gesprek met een arts zijn voorkeur vast komen te staan.

Eerder gaf Bussemaker al aan dat een patiënt bij twijfel altijd gereanimeerd moet worden. (ANP)

Lees ook:

Bussemaker wil één richtlijn bij reanimatie

IGZ uit kritiek op reanimatiebeleid

Reanimatiediscussie verdeelt de zorgsector

Inspectie onderzoekt reanimatiestop

1 REACTIE

  1. Binnen zes weken na opname in een verpleeghuis is een cliënt vaak zelf nog in staat een beslissing te nemen. Maar wat na 5 jaar en verdere achteruitgang. Blijft dan nog steeds de gemaakte afspraak van kracht, of staan we opnieuw voor de keuze wel/niet. Binnen Meavita WoonZorg hebben we al eerder na zorgvuldig afwegen voor de verpleeghuizen een “protocol” vastgesteld. Laat Bussemaker zich eerder druk maken over het nijpende tekort aan de handen aan ’t bed en de kwaliteit van de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.